Smakujmy lokalnie. Małopolski Festiwal Smaku już w niedzielę
Tegoroczny Małopolski Festiwal Smaku zaczyna się już w najbliższą niedzielę w Krakowie. Festiwalowa kuchnia odwiedzi poza stolicą inne miasta Małopolski, m.in. Tarnów, Miechów, Skawinę, Nowy Targ i Stary Sącz. Podczas festiwalu będzie można spróbować dań regionalnych oraz tych bardziej nowoczesnych, ale bazujących na małopolskich specjałach i bardzo się cieszę, że taka kulinarna różnorodność możliwa jest w ramach jednej imprezy.
Na festiwal warto przyjść głodnym, bo pysznych dań nie zabraknie. Będą gotować doświadczone kucharki i kucharze, panie z kół gospodyń wiejskich, kulinarne gwiazdy i będę gotować też ja. W Krakowie zaserwuję Wam krakowskiego obwarzanka z pastą z buraczków i bryndzy, jakiego jeszcze nie znacie! Przyjdźcie! Będzie mi raźniej! Tych, którzy do Krakowa w niedzielę nie dojadą, zapraszam do pozostałych miast, a na osłodę zostawiam buraczany przepis. Z bryndzą podhalańską, by zostać w temacie.
Buraczki marynowane z porzeczkami, fetą i miętą
Składniki:
- 4 - 6 upieczonych w skórce buraków
- 3 - 4 mandarynki lub 1 pomarańcza
- 4 - 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu z czerwonego wina (opcjonalnie)
- 1 szklanka czerwonej porzeczki
- 100 g bryndzy owczej lub fety
- 1 garść listków mięty
- 1 garść uprażonych migdałów
- świeżo mielony czarny pieprz
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie: Buraki obierz i pokrój na mandolinie w cienkie plasterki (jak na carpaccio). Dodaj sok wyciśnięty z mandarynek, możesz także otrzeć skórkę z 1-2 owoców. Dodaj oliwę, sól i sporo pieprzu, dokładnie wymieszaj. Skosztuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli i dopraw buraki octem. Odstaw do zamarynowania, po czym przełóż na półmisek razem z marynatą. Tuż przed podaniem posyp porzeczkami, listkami mięty i pokruszoną fetą. Migdały posiekaj i wykończ nimi sałatkę.
Uwagi: Upieczone w skórce buraki przetrwają w lodówce nawet 10 dni (to mój max). Są świetne do sałatek, kaszy z warzywami, risotto, koktajlu itp. Żeby je upiec, najpierw musisz je wyszorować, a następnie albo zawinąć w folię, albo bardziej ekologicznie ułożyć w głębokiej blasze i przykryć arkuszem folii lub papieru do pieczenia. Średniej wielkości buraki piecz około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 - 200˚C. Sprawdzaj, czy są gotowe, nakłuwając je widelcem. Jeśli widelec wchodzi łatwo, buraki są gotowe.
Moje najnowsze odkrycie to gotowanie buraków w skórce na parze. Równie efektowne, a ponoć zdrowsze, bo temperatura niższa, jak ktoś ma ochotę, polecam wypróbować!