Stragany Opolskie oferują zdrową żywność regionalną
Uruchomił je w styczniu opolski Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Opolanie już to miejsce oswoili.
- Przybywa dostawców (na stronie polskasmakuje.pl mamy zarejestrowanych 40 opolskich producentów), jednorazowo w placówce przy ul. 1 Maja 6 może ich być sześcioro lub siedmioro – mówi Iwona Skrętowicz-Knysz, specjalistka Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych w opolskim KOWR. - Jest też coraz więcej klientów. Wciąż pojawiają się nowi, a ci, którzy już byli, chętnie wracają. Produkty, które tu oferujemy są droższe niż w sklepie, ale też są lepsze. Nie ma w nich wzbogacaczy smaku i zapachu, ani dodatków chemicznych.
Klientów przyciąga także różnorodna oferta.
Cieszymy się, bo są klienci – mówią Roman i Małgorzata Famułowie (gospodarstwo Kozi Dar z Chudoby). - Jesteśmy tu w każdą środę i zamierzamy naszą przygodę ze Straganami Opolskimi kontynuować. Na pewno bardziej warto przyjść po sery tutaj niż do zwykłego sklepu, bo są świeże. Jak się kozy wydoi, żona natychmiast mleko przerabia. W tych produktach nie ma konserwantów, bo te sery nie leżą na półce nie wiadomo jak długo.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień