W piątek obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. To idealna okazja, by dowiedzieć się, jakie korzyści płyną z wyboru takiej, a nie innej techniki gotowania. Rozmawiamy z Edytą Leźnicką, dietetykiem klinicznym
Pieczenie czy gotowanie - co jest zdrowsze?
Z reguły jako preferowaną technikę gotowania uznaje się gotowanie na parze. Pieczenie też jest polecane przez dietetyków jako kolejna dobra metoda, a przez wiele osób chętniej wybierane z uwagi na walory smakowe. Musimy jednak zaznaczyć, że każda obróbka termiczna powoduje straty witamin i składników mineralnych. Im dłuższa obróbka i bardziej rozdrobniony produkt, tym te straty są większe. Warto dostosować się od kilku zaleceń.
Ekspert wyjaśnia
- która technika gotowania jest najzdrowsza
- jak należy przygotowywać posiłek by nie pozbawić go witamin
- jakie potrawy z piekarnika są najzdrowsze
- jak piec chleb i ciasto, by były zdrowsze
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień