Izabela Mortas

Światowy Dzień Pieczenia - ta metoda ma wiele zalet

Światowy Dzień Pieczenia - ta metoda ma wiele zalet Fot. pixabay.pl
Izabela Mortas

W piątek obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. To idealna okazja, by dowiedzieć się, jakie korzyści płyną z wyboru takiej, a nie innej techniki gotowania. Rozmawiamy z Edytą Leźnicką, dietetykiem klinicznym

Pieczenie czy gotowanie - co jest zdrowsze?
Z reguły jako preferowaną technikę gotowania uznaje się gotowanie na parze. Pieczenie też jest polecane przez dietetyków jako kolejna dobra metoda, a przez wiele osób chętniej wybierane z uwagi na walory smakowe. Musimy jednak zaznaczyć, że każda obróbka termiczna powoduje straty witamin i składników mineralnych. Im dłuższa obróbka i bardziej rozdrobniony produkt, tym te straty są większe. Warto dostosować się od kilku zaleceń.

 

Ekspert wyjaśnia

  • która technika gotowania jest najzdrowsza
  • jak należy przygotowywać posiłek by nie pozbawić go witamin 
  • jakie potrawy z piekarnika są najzdrowsze 
  • jak piec chleb i ciasto, by były zdrowsze
Pozostało jeszcze 64% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Izabela Mortas

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.