Szybka przystawka z łososia we włoskiej kuchni
O tym, że Włosi kochają jedzenie i spotkania z przyjaciółmi nie trzeba nikogo przekonywać. Lubią także przystawki o wyrazistym i intensywnym smaku. Przykładem bardzo smacznej i szybkiej przystawki jej wędzony łosoś w sosie z cytryny i oliwy.
Od trzech tygodni Włoch Antonio Palermo, od 15 lat mieszkający w Zagłębiu, odkrywa przed nami włoskie smaki.
W tym tygodniu to szybka i bardzo smaczna przystawka. Jakich składników potrzebujemy? Przede wszystkim wędzonego łososia pokrojonego w plastry, cytrynę i oczywiście oliwę z oliwek.
- Kochamy jeść, tak samo jak kochamy kobiety, wino i śpiew. Lubimy wyraziste potrawy, takie które mają równie wyrazisty smak. Przystawka, którą proponuję, właśnie taka jest - tłumaczy Antonio Palermo.
Wyciąga niewielką miseczkę z szafki i wręcza mi płasko zakończoną trzepaczkę. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek. - Cytrynę musimy troszkę zrolować na blacie, wtedy łatwiej wypuści sok. Następnie przekrajamy ją na pół i wyciskamy z niej sok. Oczywiście staramy się, by do soku nie wpadła nam pestka - instruuje mnie Antonio.
Wyciśnięty sok z cytryny wlewamy do oliwy i ubijamy trzepaczką do momentu aż nasz sos zmieni kolor. Następnie wykładamy pokrojonego w plastry łososia na talerz i polewamy go obficie sosem. Odstawiamy na moment. Szybka i smaczna przystawka gotowa.