Jolanta Kleser w zeszłym tygodniu zachwyciła nas przepisem na tort potrójnie czekoladowy, tym razem poleca kolejną potrawę w sam raz na karnawałowe ostatki.
Jolanta Kleser urodziła się w Katowicach, a od kilku lat razem z mężem i trójką dzieci mieszka w Mysłowicach. Dla telewizyjnego programu MasterChef rzuciła pracę w korporacji farmaceutycznej. Swojego wyboru jednak nie żałuje. Teraz prowadzi własną firmę cateringową, a wkrótce zamierza otworzyć też swój lokal. Promuje wśród dzieci i ich rodziców zdrowe żywienie, bierze chętnie udział w pokazach i warsztatach kulinarnych, sama też organizuje maluchom imprezy połączone z gotowaniem.
Specjalnie dla Dziennika Zachodniego i tygodnika Śląsk Plus przygotowała kilka przepisów na smaczne i szybkie przysmaki.
Dzisiaj tatar z łososia.
Składniki:
250 g surowego łososia (świeżego i dobrej jakości)
0.5 małej czerwonej cebuli
1 łyżka kaparów ze słoiczka
1 łyżka posiekanego drobno koperku
kilka ziaren czerwonego pieprzu (wiem, że trudno go dostać - nic się nie stanie, jeśli go nie dodacie)
sól
pieprz czarny
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
odrobina pasty wasabi
kilka kropel cytryny
1 łyżeczkę oliwy z oliwek
Podawać z kromkami chleba opiekanymi na grillu.
Sposob przygotowania:
Mięso łososia oddziel od skóry i pozbądź się nadmiaru szarego tłuszczu. Pokrój go na plastry, paski, a następnie w kostkę. Nie musi być bardzo drobna, ale mniejsze kawałki na pewno lepiej się zamarynują. Koperek, odsączone kapary i cebulę drobno posiekaj. Dodaj do łososia i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku świeżym pieprzem i odrobiną soli (uważaj, bo kapary i sos sojowy są bardzo słone). Cztery kromki chleba opiecz na grillu lub patelni. W miseczce wymieszaj sos sojowy, wasabi, cytrynę oraz oliwę. Wasabi wystarczy naprawdę odrobinę, to chrzan japoński. Jest bardzo ostry! Połowę marynaty wymieszaj z łososiem a resztę przelej do małego naczynia i podaj obok łososia. W ten sposób każdy może doprawić sobie jeszcze podczas jedzenia. Smacznego!