Składniki na 2 porcje:
- 2 jajka
- 200g kaszanki gryczanej firmy GROT
- 50g cukinii
- 50g papryki czerwonej
- 20g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 200g ziemniaków
- 2 łyżki musztardy francuskiej
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować ze szczyptą soli, odcedzić i rozgnieść z masłem.
Cebule i czosnek posiekać na drobną kosteczkę, a cukinie i paprykę pokroić na kostkę około 0,5 cm. Cebule z czosnkiem zeszklić na patelni z odrobiną oleju, a następnie odłożyć połowę na drugą patelnię i dodać paprykę. Smażyć przez chwile i dodać cukinię do papryki.
W tym samym czasie na drugą patelnie dodajemy przecięta kaszankę i smażymy. Kiedy cukinia zacznie być miękka dodajemy pokrojonego pomidora lub 2 łyżki pulpy pomidorowej, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze chwile. Kaszankę również doprawiamy, zgniatamy i mieszamy z cebulą. Wyłączamy ogień.
W rondelku gotujemy wodę, zmniejszamy ogień i wbijamy jajko. Czekamy aż białko się zetnie. Żółtko powinno być płynne. W tym czasie na talerzu układamy puree ziemniaczane, na to warzywa, następnie kaszankę i na wierzch jajko.