Tradycyjny Stół Wielkanocny 2019. Na stołach królowały podlaskie specjały
Rekordowa liczba uczestników zaprezentowała swoje wypieki, potrawy i dekoracje świąteczne podczas regionalnego konkursu „Tradycyjny Stół Wielkanocny”.
- Staramy się pielęgnować tradycje, które dziś wiele osób uważa za przeżytek. Na Wielkanoc przygotowujemy dania z przepisów naszych babć, a nawet prababć - mówi Zdzisława Stokowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Sielcu (gm. Boćki). Na ich konkursowym stole znalazły się serniki, baby drożdżowe wypiekane w piecu kaflowym, swojskie masło, wędzone jałowcem wędliny i ręcznie tarty chrzan.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień