Trochę dekonstrukcji
Czasami warto zaszaleć i zapomnieć o przyzwyczajeniach. Trochę zdekonstruować strare przepisy i uwierzyć, że w kuchni można prawie wszystko.
Kasza na śniadanie? Zupa z jabłkami? Słodycze bez cukru? To możliwe! Wypróbuj niebanalne, pyszne przepisy, które być może wywrócą do góry nogami Twoje dotychczasowe przyzwyczajenia kulinarne!
ŚNIADANIOWA KASZA Z GRUSZKAMI
Składniki:
- 3 upieczone gruszki
- 250 ml mleka kokosowego
- 120 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 1/2 laski wanilii
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłucz, przełóż do garnka. Dodaj do niej mleko kokosowe i ziarenka wanilii, całość gotuj około 15-20 minut. Upieczone gruszki miksujemy ze szczyptą cynamonu na mus.
Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z musem gruszkowym, podajemy z odrobiną miodu.
ZUPA MARCHWIOWO JABŁKOWA
Składniki:
- 200 ml soku jabłkowego 100%
- 2 pieczone jabłka
- 8 marchewek
- pieczonej dyni
- 2 szalotki
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na maśle przesmaż posiekaną szalotkę, dodaj pokrojoną marchew oraz imbir, całość zalej bulionem. Gotuj około 20 minut, dodaj sok jabłkowy, jabłka, dynie, gotuj około 10 minut.
Całość zmiksuj i dopraw do smaku, dolej więcej bulionu jeśli zupa jest za gęsta, podawaj ze śmietanką i grzankami.
BAKALIOWE KULKI
Składniki:
- 150 g suszonych moreli
- 150 g orzechów włoskich
- 150 g daktyli bez pestek
- 150 g suszonych fig
- 100 suszonych śliwek
- 100 g sezamu
- 50 g jagód goji
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- 40g pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
Daktyle i morele zamocz w ciepłej wodzie. Następnie razem ze śliwkami figami i orzechami bardzo drobno je posiekaj.
Dodaj jagody goji i pestki słonecznika oraz cynamon i imbir. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj kulki, które następnie należy obtoczyć w sezamie.