Truskawki na talerzu
Maj to miesiąc, w którym na straganach, placach i targach królują owoce jedyne w swoim rodzaju, a mianowicie truskawki.
W tym roku stragany początkowo wypełnione były ich kuzynkami z Hiszpanii, ale na szczęście jakiś czas temu zostały wyparte przez truskawki najlepsze, czyli nasze polskie. Oczywiście, tradycyjnie doskonale smakują same, lub z dodatkiem kwaśnej śmietany, ale warto też z ich smakiem poeksperymentować, dodać do nich mango, czerwonego wina albo wanilii. Ten smak was zaskoczy i oczaruje!
Tarta z truskawkami i mango
Składniki: 300g kruchego ciasta, 2 budynie waniliowe, laska wanilii, 500ml mleka, 1 miękkie mango, 400g świeżych truskawek, świeża mięta, bita śmietana
Przygotowanie: Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę i piecz na złoty kolor w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Gotowe ciasto studź na kratce. Budynie przygotuj wg instrukcji na opakowaniu (użyj połowy mleka, dodaj wanilię). Kremem przykryj ciasto, dodaj pokrojone owoce świeżą miętą, podawaj z bitą śmietaną.
Chłodnik truskawkowy
Składniki: 1 kg truskawek, 300ml czerwonego wytrawnego wina, tarty imbir, 200g cukru, laska wanilii, kora cynamonu, sok z 1 pomarańczy, świeży rozmaryn, 3 łyżki miodu, garść borówek amerykańskich
Przygotowanie:Truskawki umyj, pokrój, zasyp cukrem, zalej winem, sokiem pomarańczowym, dodaj cynamon, wanilię. Po godzinie wyciągnij przyprawy, całość zmiksuj, podawaj z miodem, borówkami i rozmarynem.
Sernik z truskawkami
Spód: 200g kruchych ciasteczek zbożowych, 80g roztopionego masła
Masa serowa: 600g mielonego białego sera, 100ml śmietanki 36%, 2 jajka, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 100g cukru, ziarenka z laski wanilii, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 500g truskawek
Przygotowanie: Ciasteczka drobno pokrusz, wymieszaj je z masłem, wyłóż na spod formy, schładzaj w lodówce. W tym czasie przygotuj masę serową. W dużej misce wymieszaj ser ze śmietanką, jajkami, cukrem, wanilią (ziarenkami), mąką, skórką pomarańczową. Masę wyłóż na ciasteczkowy spód, na górze ułóż truskawki (około 10 sztuk), powinny lekko się zapaść. Piecz około godzinę w temperaturze 160 stopni. Podawaj ostudzony z dodatkiem świeżych truskawek i mięty.