Truskawkowe szaleństwo
Czas wyborów to na pewno nie sezon ogórkowy dla dziennikarza. Ale ten przedostatni weekend majowy to prawdziwy początek sezonu truskawkowego dla kucharzy i wszystkich uwielbiających gotowanie.
Bo truskawki chyba kochają wszyscy niezależnie od upodobań politycznych. Dlatego dziś zdrowa i pyszna dawka kolorowych owocowych przepisów, idealnych na ciepłe dni, które – mam nadzieję – szybko nas nie opuszczą.
Chłodnik truskawkowo-arbuzowy
Składniki: 500g arbuza, 300g truskawek, sok z cytryny, 1 papryczka chili, 1 ogórek, świeża mięta, 2 cm świeżego imbiru, świeża kolendra, 100g sera feta
Przygotowanie: arbuza i truskawki umyj, pokrój i zmiksuj na gładką masę razem z chili, imbirem i sokiem z limonki. Podawaj z pokruszoną fetą, miętą, kolendrą i kawałkami ogórka.
Babeczki z truskawkami i mango
Składniki: 400g kruchego ciasta, 200g mascarpone, 200 ml śmietanki kremówki, laska wanilii, 2 łyżki cukru pudru, 1 mango, 250g truskawek, świeża mięta, 2 łyżki miodu, garść orzechów włoskich
Przygotowanie: kruche ciasto rozwałkuj, przełóż do foremek na tartaletki i piecz 35 minut w 180 stopniach. Śmietankę ubij, wymieszaj z mascarpone, wanilią, cukrem. Truskawki i mango pokrój, wymieszaj z miętą, miodem i orzechami. Na podpieczone spody wyłóż krem waniliowy, owoce, dodaj miętę.
Biszkopt truskawkowo-rabarbarowy
Składniki:5 żółtek, 6 białek, 200g cukru, 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 50g płatków migdałowych, 2 łodygi rabarbaru, 100g truskawek, cukier puder
Przygotowanie: żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Białka ubij, wymieszaj z żółtkami. Masę przełóż do torownicy z papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar i truskawki, dodaj płatki migdałów. Piecz około 40 minut w 170 stopniach
Czerwona konfitura
Składniki: 500g truskawek, 500g rabarbaru, 300g cukru, laska wanilii, laska cynamonu, 1 gwiazda anyżu, 100 ml soku pomarańczowego
Przygotowanie: cukier skarmelizuj na patelni, dodaj sok pomarańczowy, pokrojone owoce i przyprawy. Smaż na małym ogniu około 2 godzin. Przełóż do słoików i szczelnie zakręć.