Uznany sommelier radzi jak wybrać dobre wino
Wine and Spirit Education Trust w Londynie to największe międzynarodowe centrum edukacyjne w dziedzinie wina i mocnych alkoholi. Dyplomy WSET uznawane są w branży winiarskiej i gastronomicznej na całym świecie. Monika Szydło z Radomia jest sommelierem jako jedyna niewielu osób w Polsce posiada dyplom tej znanej londyńskiej organizacji. Jest też właścicielem Garnizonu Wina w Radomiu, które oferuje ponad 130 rodzajów wina. Rozmawiamy z nią o tym trunku.
Kim tak naprawdę jest sommelier i czym się zajmuje?
Sommelier jest tak zwanym specjalistą w zakresie wiedzy o winie i jego serwowaniu. Jego rolą jest doradzenie gościowi, na podstawie oceny jakie smaki lubi, co mu będzie smakować. Powinien mieć zmysł smaku, węchu i wzroku. Zawód sommeliera jest teraz na czasie.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień