W święta z ciastami ostrożnie. Nie przejadajmy się potrawami wigilijnymi
Święta to biesiada. Stoły uginające się od potraw i my przy nich radośni, w gronie bliskich. By humoru nie popsuły nam bolące brzuchy i niestrawności, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
- Najzdrowszą potrawą jaką można znaleźć na wigilijnym stole jest susz, czyli kompot z suszonych owoców. Pomaga on przy trawieniu i w pracy jelit, które w dzień Wigilii nie próżnują. Specjalnie został wprowadzony do tradycji wigilijnej, właśnie po to, byśmy wszyscy przeżyli święta i wytrzymali to przejedzenie - śmieje się Joanna Śledziona, dietetyk, zielarz.
Kolejnym zdrowym składnikiem świątecznych dań są ryby. Jednak wybierać powinniśmy ryby pieczone lub w galarecie.
- Można powiedzieć, że wszystkie produkty, które są użyte do przygotowywania posiłków podczas Świąt Bożego Narodzenia, są zdrowe zauważa Joanna Śledziona. - To przecież kapusta, ryby właśnie, buraki, grzyby, cebula itd. To całe bogactwo naszej kultury, która współgra z naszym organizmem.
Ważne jest tylko ich przygotowanie. To przygotowanie kwalifikuje te produkty do tego, czy będą zdrowe czy bardziej ciężkostrawne. Najważniejsze, by eliminować składniki w potrawach, które odbierają im lekkość i zdrowotność.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień