Witamina C jest bardzo nietrwała i szybko się utlenia
Jak przechowywać pożywienie, by zminimalizować straty witaminy C, radzi dr. inż. Jarosław Markowski z Instytutu Ogrodnictwa.
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera, jest niewłaściwie przechowywana.
Witamina C znajduje się przede wszystkim w owocach i warzywach. Najwięcej jej dostarczają: czarna porzeczka, truskawki, pomarańcze i grejpfruty, a także soki i nektary z nich otrzymane. Wśród warzyw cennym źródłem jest natka pietruszki, czerwona papryka, warzywa kapustne (kapusta świeża i kiszona).
Sok w kartonie to też źródło witamin. Ale trzeba go wypić w ciągu dwóch dni od otwarcia
Witaminę C niszczy m.in. światło słoneczne, napowietrzenie (spienienie), a nawet bezpośredni kontakt z powietrzem oraz wysoka temperatura. Dlatego wszystkie świeże warzywa i owoce należ przechowywać w miejscu chłodnym, z ograniczonym dostępem światła, np. w lodówce, najlepiej tylko przez kilka dni.
Naturalnym źródłem witaminy C są też soki owocowe. Dzięki aseptycznym kartonom można je przechowywać 6-12 miesięcy, ale po otwarciu trzeba zużyć w ciągu 2 dni.