Wyniki kontroli Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Łodzi: Za mały kotlet w szpitalu, ukryta soja w przedszkolu
Pacjenci łowickiego szpitala otrzymywali za małe kotlety, a do przedszkoli, domu opieki społecznej i szpitala w Łodzi dostarczano żywność, która zawierała alergeny, o czym nie informowano. Takie są wyniki kontroli Inspekcji Handlowej w naszym regionie. Zarzuty dotyczyły czterech przedsiębiorców.
Kontrola Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Łodzi była częścią ogólnopolskich badań, które odbyły się w pierwszym kwartale 2017 r. W poniedziałek Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów ogłosił ich wyniki dla całego kraju, zaś wczoraj uzyskaliśmy informacje dotyczące naszego regionu. Na sześć skontrolowanych przedsiębiorców nieprawidłowości stwierdzono u czterech.
Inspektorzy z woj. łódzkiego najszerzej opisali kotlety mielone wieprzowe wydawane w szpitalu w Łowiczu przez firmę cateringową będącą częścią spółki z Krakowa. Kotlet, według przedstawianego pacjentom i władzom szpitala jadłospisu, miał ważyć 90 gramów, ale w ponad trzech czwartych przypadków było to o 5-15 gramów mniej (średnio o 8,5 proc.).
Kotlety miały też niższą niż deklarowana zawartość tłuszczu (zamiast 29 g na porcję, tylko 12 g), węglowodanów (zamiast 16 g - 7,7 g) oraz niższą wartość kaloryczną (zamiast 380 kcal - 203 kcal).
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień