Zapraszam na dynię
Dynia dyni nierówna, dlatego zawsze rozmawiam ze sprzedawcą, licząc, że pomoże mi wybrać najsłodszy egzemplarz. Moimi faworytami są dynia Hokkaido i zwyczajna (o niezwyczajnym smaku). Do poniższych przepisów możecie wybrać dowolną odmianę!
Puree z dyni z filetem z łososia
Składniki: 400 g łososia, 600 g dyni, 2 cm imbiru, pół papryczki chili, sok z limonki, sól, pieprz, świeża kolendra, słodka papryka, ostra papryka, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Dynię pokrój w cienkie półplasterki i wsadź do piekarnika o temperaturze 200 stopni na ok. 20 minut. Po tym czasie obierz dynię ze skórki, włóż do wysokiego naczynia, dodaj posiekany imbir i papryczkę chili oraz dwie łyżki oliwy z oliwek i zblenduj całość na gładkie puree, dopraw je do smaku. Łososia dopraw sokiem z limonki, posyp słodką i ostrą papryką i solą. Smaż na patelni po kilka minut z każdej strony. Rybę podawaj z puree i świeżą kolendrą.
Zupa z dyni z papryką
Składniki: 800g dyni, 2 czerwone papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, słodka i ostra papryka, sos sojowy, 500 ml wody, szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej, płatki migdałowe, 100 g żółtego sera, np. Ementalera , 4 kromki razowego chleba
Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno pokrój i przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj słodką i ostrą paprykę, po chwili dodaj pokrojoną dynię oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po minucie dodaj przyprawy: dużą szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową. Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wtedy zmiksuj zupę na gładką masę, dopraw do smaku sosem sojowym. Podawaj z podprażonymi płatkami migdałowymi i podpieczonymi w piekarniku (kilka minut na 200 stopni) kromkami chleba z żółtym serem.
Babeczki dyniowe z polewą z białej czekolady
Składniki: 350 g mąki , 150 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 350 g puree z dyni, cynamon, szczypta soli , 2 jajka , 70 g roztopionego masła, 70 ml maślanki, garść rodzynek sułtańskich Fine Food, garść orzechów włoskich. Polewa: 150 g białej czekolady Fine Food, 50 ml śmietanki 30 proc., sok z połowy cytryny
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Puree z dyni wymieszaj z masłem, maślanką, jajkami. Składniki suche wymieszaj ze składnikami mokrymi. Do masy dodaj posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto nakładaj do małych silikonowych foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na ok. 20 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj ze śmietanką i sokiem z cytryny. Wystudzone muffinki udekoruj polewą. Możesz je też posypać płatkami migdałowymi.