Zapraszam na krem z zielonego groszku [PRZEPIS]
Dziś Jolanta Kleser, blogerka kulinarna z Mysłowic znana z telewizyjnego show MasterChefa, poleca zupę krem z zielonego groszku. - Są takie dni, kiedy prawie nic nie ma w lodówce. Wtedy ratuje nas... zielony groszek - opowiada mysłowiczanka.
- Gdy częstuję kogoś nowego tą bagienną zupą, zazwyczaj nie wierzy, że została zrobiona ze zwykłego zielonego groszku - śmieje się blogerka.
Kleser urodziła się w Katowicach, a od kilku lat razem z mężem i trójką dzieci mieszka w Mysłowicach. Dla telewizyjnego programu MasterChef rzuciła pracę w korporacji farmaceutycznej. Swojego wyboru jednak nie żałuje. Teraz prowadzi własną firmę cateringową, a wkrótce zamierza otworzyć też swój lokal. Promuje wśród dzieci i ich rodziców zdrowe żywienie, bierze chętnie udział w pokazach i warsztatach kulinarnych, sama też organizuje maluchom imprezy połączone z gotowaniem.
Specjalnie dla Dziennika Zachodniego i tygodnika Śląsk Plus przygotowała kilka przepisów na smaczne i szybkie przysmaki. Dzisiaj krem z zielonego groszku.
Składniki:
400 g mrożonego groszku
1 średnia cebula obrana i posiekana
1 ząbek czosnku posiekany
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (woda też się sprawdzi)
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
6 suszonych pomidorów
100 g szynki (do wyboru parmeńska lub sorrano).
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę i czosnek przez ok. 10 minut. Dodaj mrożony groszek, po kilku minutach zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 10- 15 minut.
Zdejmij warzywa z ognia i miksuj ręcznym blenderem aż uzyskasz aksamitny mus.
Zmiksuj w blenderze suszone pomidory z odrobiną oliwy, w której się znajdowały. Szynkę pokrój w paski lub pozostaw w całości (wygląda wtedy efektowniej, ale trudniej się je). Dopraw solą i pieprzem. Podawaj przyozdobioną szynką i kilkoma kroplami musu. Smacznego!