Zaskocz swoich gości i przygotuj grillowane owoce

Czytaj dalej
Fot. pixabay.com
redakcja Gazety Lubuskiej

Zaskocz swoich gości i przygotuj grillowane owoce

redakcja Gazety Lubuskiej

Owoce z grilla świetnie smakują same i jako dodatki do mięs, ryb lub grillowanych serów.

Owoce można przyrządzić na ruszcie w całości, w skórce, jak na przykład jabłko i banana, a także pocięte na mniejsze kawałki. Oryginalnie wyglądają i świetnie smakują grillowane w formie szaszłyków. Cząstki owoców można przed smażeniem zamarynować w mieszance soku z cytryny, świeżych listków mięty, bazylii oraz aromatycznej melisy. Owoce pokrojone na cienkie kawałki pieczemy na grillu po 1-2 minuty z każdej strony. Całe owoce muszą poleżeć na ruszcie nawet kilkanaście minut.

Zaczynamy od bananów z miodem.

Składniki: 4 średnie, dojrzałe banany, umyte, obrane ze skórki, pokrojone w plastry, 10 dag orzechów włoskich, 4 łyżki miodu, jogurt typu greckiego.
Sposób wykonania: Orzechy rozsypujemy na tacce do grillowania lub folii aluminiowej i umieszczamy na rozgrzanym grillu. Prażymy do rumianego koloru. Studzimy. Z folii aluminiowej robimy miseczki, w których umieszczamy banany i polewamy je miodem. Zamykamy miseczki dociskając delikatnie i umieszczamy na rozgrzanym ruszcie grilla. Grillujemy około 10-12 minut. Zdejmujemy z grilla, otwieramy folię, nakładamy gęsty jogurt i posypujemy orzechami włoskimi.

Teraz szaszłyki owocowe.

Składniki: 1/4 arbuza, 1/2 dojrzałego ananasa, truskawki, 3–4 kiwi, sos: 200 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki pokrojonych liści mięty, 2 łyżeczki miodu.
Sposób wykonania: Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie. Owoce kroimy w podobnej wielkości kostkę i nabijamy na przemian na szpadki. Szaszłyki pieczemy na dobrze nagrzanym grillu do zbrązowienia. Jogurt mieszamy z posiekaną miętą oraz miodem. Schładzamy.

I przepis na gruszki z miodem.

Składniki: 4 gruszki, 5 łyżek masła, 4 łyżki płynnego miodu.
Sposób wykonania: Gruszki przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na grillu. Smażymy przez ok. 10 min. Po zdjęciu z grilla odwijamy z folii i do otworów po gniazdach nasiennych nakładamy miód z odrobiną masła.

I jeszcze ananas z lodami.

Składniki: dojrzały ananas, 80 ml płynnego miodu, 400 ml lodów waniliowych.
Sposób wykonania: Ananasa nie obieramy i kroimy w centymetrowe plastry. Wycinamy zdrewniały środek. Owoce kładziemy na średnio rozgrzanym grillu. Gdy zmiękną, przekładamy je na talerze, polewamy miodem i nakładamy porcję lodów. Dekorujemy świeżą miętą i czekoladą.

Na koniec grillowane brzoskwinie.
Składniki: 1/2 brzoskwini z puszki na osobę, serek mascarpone lub jogurt grecki.
Sposób wykonania: Brzoskwinie odcedzamy z syropu i kładziemy na rozgrzanym grillu dziurką po pestce do dołu. Grillujemy przez 7-10 minut, obracając od czasu do czasu. Wykładamy na talerzyki, do każdej połówki, w miejsce pestki nakładając po łyżce z mascarpone, lodów lub jogurtu.

redakcja Gazety Lubuskiej

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.