(MJ)

Zdrowa sałatka z grillowanym burakiem

Zdrowa sałatka z grillowanym burakiem
(MJ)

Osoby, które dbają o sylwetkę lub stosują dietę ze względów zdrowotnych, rezygnują z tłustych mięs takich jak karczek czy żeberka. Zamiast nich na grilla mogą wrzucić odpowiednio przyprawionego indyka czy wątróbkę.

Jako dodatek, zamiast pieczonych ziemniaków z masłem, lepiej przygotować zdrową sałatkę z grillowanym burakiem.

Burak pozytywnie wpłynie na układ krwionośny, zapobiegając anemii i zwiększając przyswajanie tlenu przez komórki. Pomoże także w unormowaniu poziomu cholesterolu. Pieczony na ruszcie będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs.

Składniki:

Burak

Czerwona cebula

Śledź z oleju

Czerwona pomarańcza

Kolendra

Dressing włoski marki Kühne

Przygotowanie:

Buraka myjemy i owijamy folią aluminiową. Pieczemy w grillowym żarze do miękkości. Kiedy będzie już gotowy kroimy go w plasterki. Śledzia i cebulkę kroimy i mieszamy z burakiem. Pomarańczę dokładnie obieramy, usuwamy także białe błonki i dzielimy na cząstki. Całość skrapiamy dressingiem.

Smacznego!

(MJ)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.