Nie potrafię żyć bez słodyczy. Moja zasada: po słonym – słodkie – obowiązuje codziennie. Przyznam, że ostatnio walczę z nadbagażem i staram się wybierać tę zdrową słodycz. Dziś proponuję Wam niezwykły przysmak. Spróbujcie sami...
Wiele osób pisze, że jedzenie na diecie jest mdłe i niedobre. Ja uważam, że każda dieta może smakować wyjątkowo, jeżeli wszystko odpowiednio przygotujemy, doprawimy i podejdziemy do tego również w odpowiedni sposób. Dzisiejszy deser jest... nawet nie ma słowa, które by opisało jak niesamowicie smakuje. Na pewno jest cenny, ponieważ odżywia nasz organizm poprzez awokado, robi się go ekspresowo no i zaspokaja potrzebę na wyjątkową słodycz.
W takich chwilach po prostu uświadamiam sobie, jak ja kocham gotować i eksperymentować. Jedzenie i my sami dajemy sobie i innym tyle możliwości. Najważniejsze to czerpać z tego jak najwięcej.
Zdrowy mus czekoladowy z cynamonem
Składniki: 2-4 porcji (mnie wyszły 2 porcje po 150 g)
1 dojrzałe awokado (najlepiej odmiana Hass)
10 daktyli bez pestek
1 łyżka miodu
1/2 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
1. Awokado przekroić w pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Dodać pokrojone daktyle i mleko. Całość zmiksować, aż masa będzie gładka i kremowa.
2. Dodać kakao, cynamon, sól i wanilię i znowu zmiksować.
3. Mus przełożyć do szklaneczek lub pucharków i umieścić w lodówce na co najmniej 3-4 godziny.
4. Przed podaniem posypać kakao.
Zamienniki:
kakao – można zamienić na karob
miód – syrop z agawy, Stevie bądź cukier
cynamon – szczyptę chili lub kardamon, wanilię, przyprawę do pierników
mleko kokosowe – inne mleko roślinne lub zwykłe
Pozdrawiam
Kinga Paruzel