Zensei Sushi - restauracja z azjatycką kuchnią typu fusion
Restauracja Zensei Sushi znajduje się w samym centrum rzeszowskiego Rynku, przy ul. Kopernika 12 w pięciogwiazdkowym hotelu Bristol Tradition & Luxury.
- To restauracja z azjatycką kuchnią typu fusion. W karcie menu, obok sushi, można znaleźć kultowe dania kuchni Dalekiego Wschodu m.in. yakisobę, różnego rodzaju tempury, czy ramen w trzech odsłonach – opowiada Maciej Zając, manager restauracji Zensei Sushi. - Stawiamy na świeżość, jakość oraz profesjonalną obsługę.
Restauracja Zensei Sushi posiada bardzo rozbudowane menu, a w nim wiele autorskich pozycji m.in. Spider Burger (burger z krabem soft shell w tempurze oraz prażynkami krewetkowymi), Sake Giru Steak (pikantny stek z łososia podany z oryginalnym sosem śmietanowym na bazie japońskich przypraw), Ramen w trzech różnych wersjach (klasycznej wołowej, wegetariańskiej oraz Miso Ramen- przygotowany na paście miso, z dodatkiem łososia i pikantnych papryczek jalapeno). Dostępne są również krewetki w wielu odsłonach: z sosem yambalaja (na bazie palonej papryki), w tempurze lub z autorskim sosem naszego Szefa Kuchni- pikantno-słodkim stworzonym na bazie pasty kimchi i mango.
- Pozycje w sushi wyróżniające nas na tle innych restauracji to rolki z długo marynowanym łososiem karakuchi lub, niedostępnym na podkarpaciu, mięsem z kraba śnieżnego – mówi Marta Lorenc, koordynator ds. imprez okolicznościowych w restauracji Zensei Sushi. - Fenomenem restauracji okazał się Crème brûlée z mocno cytrusowym aromatem yuzu oraz dodatkiem cierpkiej herbaty matcha.
Wyjątkową atmosferę miejsca tworzy przede wszystkim otwarty bar z jedynymi na Podkarpaciu pływającymi łódeczkami oraz pokoje tatami. Atutem jest wysoko wykwalifikowany personel, który zapewnia szybką, profesjonalną i przyjazną obsługę.
- Zensei Sushi posiada w swojej ofercie również catering sushi dla firm. Przygotowujemy cateringi na przyjęcia okolicznościowe, w tym wesela – opowiada Marta Lorenc.
W poniedziałki, wtorki i weekendy obowiązują specjalne promocje dla gości. - W poniedziałki zapraszamy na promocję Happy Hours. Płacąc 65 zł, Goście mogą cieszyć się smakiem naszego sushi bez ograniczeń. We wtorki, w cenie 25 zł, Goście komponują rolkę według własnych preferencji. W weekendy przy naszym barze pływają talerzyki, a na każdym z nich znajduje się kilka rodzajów sushi. Płacąc jedynie 17zł, mamy okazję spróbować różnych kompozycji za jednym razem – wylicza Marta Lorenc. - Jesteśmy pomysłodawcami cateringów sushi dla firm, przygotowujemy również imprezy zamknięte oraz umożliwiamy zamówienie naszych bufetów na wesela organizowane w całym województwie.
- Byliśmy pierwszą restauracją w Europie, która uwarzyła piwo dedykowane specjalnie japońskim potrawom – zapewniają jednogłośnie Maciej Zając i Marta Lorenc. - Shogul, bo taką nadaliśmy mu nazwę, bazuje na jaśminie, liściach kafiru oraz świeżej limocne. Jest to edycja limitowana, której kolejna odsłona już w maju.
W 2017 roku restauracja Zensei Sushi została wyróżniona nagrodą na Festiwalu Najlepszych Restauracji Restaurant Week za najlepszy deser w Rzeszowie.
EBI YAMABALAJA
Składniki:
-150 g krewetek królewskich
- 200 ml białego wina,
-15 g masła,
-2 łyżeczki prażonej papryki słodkiej,
-pieprz cayenne,
-czosnek,
-sok z limonki
Wykonanie:
Obrane krewetki smażymy na maśle około 2 min. Białe wino łączymy z masłem, pieprzem cayenne, słodką prażoną papryką i sokiem z limonki. Redukujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do powstałego sosu dodajemy usmażone krewetki, wszystko przez chwilę podgrzewamy, po czym przekładamy na talerz. Doskonałym dodatkiem do dania będzie dojrzałe awokado pokrojone w paski oraz grzanki z jasnego pieczywa.
----
Zapraszamy do serwisu Kulinarna Mapa Rzeszowa