Justyna Wojciechowska-Narloch

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zaprasza do siebie po bezpłatne świąteczne porady i przepisy na dania

Zawodowcy z gastronomika podpowiedzą, jak nakryć stół, zrobić wigilijne uszka czy upiec makowiec Fot. Grzegorz Olkowski Zawodowcy z gastronomika podpowiedzą, jak nakryć stół, zrobić wigilijne uszka czy upiec makowiec
Justyna Wojciechowska-Narloch

Co zrobić, by przywrócić świętom magię, którą pamiętamy z dzieciństwa? Na to i wiele innych pytań odpowiedzą specjaliści z toruńskiego gastronomika.

Szkoła już kolejny rok z rzędu organizuje akcję pod hasłem „Pogotowie świąteczne”. Od najbliższego poniedziałku aż do piątku specjaliści z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Osikowej udzielać będą bezpłatnych porad wszystkim zainteresowanym. Będzie można porozmawiać o świątecznych tradycjach, potrawach oraz sposobach ich przygotowania.

Sięgnąć do tradycji

Nauczyciele i dyrektor Roman Wojda chętnie opowiedzą też o dekoracjach, metodach na składanie serwetek, iluminacjach i nakrywaniu stołu. Podzielą się także zapomnianymi recepturami na wigilijne i świąteczne dania.

- Polska wigilia jest czymś wyjątkowym, wręcz dobrem narodowym. Chyba w żadnym innym kraju na świecie tak pięknie się jej nie celebruje - mówi Roman Wojda. - Mimo to tempo życia i zmasowane kampanie reklamowe wniosły w atmosferę świąt sporo komercji. Kilka prostych zabiegów wystarczy, żeby prawdziwa magia Bożego Narodzenia do nas wróciła.

Tym, co nierozerwalnie kojarzy się ze świętami, jest jedzenie. O o ile z kolacją wigilijną wszyscy sobie jakość radzimy, bo wachlarz dań nakazuje nam tradycja, tak z dwoma dniami Bożego Narodzenia jest już dużo gorzej. Wiele osób nie ma pomysłu, co przygotować do jedzenia, by było naprawdę świątecznie.

- Trzeba zrobić coś, co odróżni ten czas od zwykłej niedzieli. Szynkę, schab czy kurczaki jemy na co dzień. Warto więc sięgnąć do tradycji, przypomnieć sobie co sami jadaliśmy w święta, co przygotowywały nasze babcie. Być może to będzie droga, by święta były prawdziwymi świętami - dodaje Roman Wojda.

Pozostało jeszcze 46% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Justyna Wojciechowska-Narloch

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.