Co zrobić, by przywrócić świętom magię, którą pamiętamy z dzieciństwa? Na to i wiele innych pytań odpowiedzą specjaliści z toruńskiego gastronomika.
Szkoła już kolejny rok z rzędu organizuje akcję pod hasłem „Pogotowie świąteczne”. Od najbliższego poniedziałku aż do piątku specjaliści z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Osikowej udzielać będą bezpłatnych porad wszystkim zainteresowanym. Będzie można porozmawiać o świątecznych tradycjach, potrawach oraz sposobach ich przygotowania.
Sięgnąć do tradycji
Nauczyciele i dyrektor Roman Wojda chętnie opowiedzą też o dekoracjach, metodach na składanie serwetek, iluminacjach i nakrywaniu stołu. Podzielą się także zapomnianymi recepturami na wigilijne i świąteczne dania.
- Polska wigilia jest czymś wyjątkowym, wręcz dobrem narodowym. Chyba w żadnym innym kraju na świecie tak pięknie się jej nie celebruje - mówi Roman Wojda. - Mimo to tempo życia i zmasowane kampanie reklamowe wniosły w atmosferę świąt sporo komercji. Kilka prostych zabiegów wystarczy, żeby prawdziwa magia Bożego Narodzenia do nas wróciła.
Tym, co nierozerwalnie kojarzy się ze świętami, jest jedzenie. O o ile z kolacją wigilijną wszyscy sobie jakość radzimy, bo wachlarz dań nakazuje nam tradycja, tak z dwoma dniami Bożego Narodzenia jest już dużo gorzej. Wiele osób nie ma pomysłu, co przygotować do jedzenia, by było naprawdę świątecznie.
- Trzeba zrobić coś, co odróżni ten czas od zwykłej niedzieli. Szynkę, schab czy kurczaki jemy na co dzień. Warto więc sięgnąć do tradycji, przypomnieć sobie co sami jadaliśmy w święta, co przygotowywały nasze babcie. Być może to będzie droga, by święta były prawdziwymi świętami - dodaje Roman Wojda.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień