
Im większe stężenie arsenu we krwi, tym większe ryzyko nowotworu - do takiego wniosku doszli szczecińscy naukowcy, którzy przez ponad trzy lata obserwowali swoje pacjentki. Okazuje się zatem, że dla niektórych osób jedzenie owoców morza może być ryzykowne.
Zespół polskich naukowców z ośrodka badawczego Read-Gene S.A. i Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie odkrył nieopisywaną dotąd, bardzo mocną korelację między ryzykiem raków u kobiet a stężeniem arsenu w organizmie.
Metodykę badania arsenu we krwi opracował Wojciech Marciniak, doktorant z zespołu prof. Jana Lubińskiego. Wyniki badań pochodzą z końca stycznia tego roku, już w lutym dokonano zgłoszenia patentowego.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień