Rozmowa z dr hab. Anetą Krogulską, pediatrą, alergologiem, ekspertem w dziedzinie alergii pokarmowych, kierownikiem Kliniki Pediatrii, Alergologii, Gastroenterologii Collegium Medicum UMK.
Występowanie alergii u dzieci, to „wina” wad genetycznych, czy wpływu środowiska, w którym żyjemy?
Choroby alergiczne uwarunkowane są wieloczynnikowo, tzn. na ich powstanie mają wpływ zarówno geny, jak i środowisko. Nie mamy możliwości wpływania na geny, ale wpływając na czynniki środowiskowe, prawdopodobnie możemy modyfikować rozwój i przebieg alergii. Istnieje wiele czynników środowiskowych, które uważa się za czynniki ryzyka rozwoju alergii, takie jak chociażby rodzaj porodu. Choć wyniki badań są zróżnicowane, to wielokrotnie wykazano, że poród drogą cięcia cesarskiego wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju alergii.
Jakie czynniki jeszcze zwiększają ryzyko?
Na przykład brak rodzeństwa, brak zwierząt w domu czy stosowanie antybiotyków w najwcześniejszym okresie życia. Istotnym elementem o udowodnionym związku z alergią jest również dieta. Ma ona znaczenie już u kobiet w ciąży oraz u dzieci, począwszy od najwcześniejszego okresu życia. Na temat metod, które mogą zapobiec alergii od lat, prowadzone są badania na całym świecie, niemniej jedynymi udokumentowanymi metodami profilaktyki pierwotnej alergii jest karmienie naturalne oraz unikanie ekspozycji na dym tytoniowy.
Alergie wśród dzieci to naprawdę duży problem?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień