Zostań wolontariuszem i Ty! Zbieraj żywność
Chcesz pomóc? Zgłoś się do lokalnego Banku Żywności. Organizatorzy 20. już Świątecznej Zbiórki Żywności czekają na Was do 7 listopada.
Działaj w grupie przyjaciół lub w pojedynkę. - Paczka znajomych lub organizacja pozarządowa może przyjść do nas z propozycją zbiórki w wybranym przez siebie sklepie, albo zadeklarować uczestnictwo w zbiórce już gdzieś zaplanowanej - przekonują przedstawiciele Banków Żywności.
Tegoroczna, 20. Świąteczna Zbiórka Żywności odbędzie się w dniach 25-27 listopada. Jednak chętni wolontariusze mogą zgłaszać się tylko do 7 listopada (najbliższy poniedziałek).
Dlaczego z takim wyprzedzeniem? Jak wyjaśniają organizatorzy, aby wszystko się udało, potrzeba dużo czasu na przygotowania. Chodzi o to, aby wspólnie zastanowić się nad możliwością zbiórki, którą proponujecie. Sprawdzić, czy wskazany przez Was sklep może w niej uczestniczyć. A może Wy na proponowanej liście (jest ona na stronie internetowej bankizywnosci.pl) znajdziecie miejsce, gdzie będziecie chcieli namawiać Polaków do tego, by pomagali ludziom najbardziej potrzebującym.
Gdzie u nas
Na terenie ukazywania się „Gazety Pomorskiej” działają trzy Banki Żywności. Oto kontakty do osób, które przyjmują zgłoszenia wolontariuszy:
- Fundacja Bank Żywności w Toruniu - Marta Chełmi-niacka, bankzywnosci@wp.pl i tel. (56) 658 55 41.
- Bank Żywności w Grudziądzu - Ewelina Olszewska, bz.grudziadz@bankizywnosci.pl, tel. 600 309 222 lub (56) 46 323 97).
- Stowarzyszenie Bank Żywności w Chojnicach - Katarzyna Różek, bz.chojnice@banki zywnosci.pl, 509 214 392.
W całym województwie kujawsko-pomorskim do zbiórki zgłosiło się na razie 95 sklepów. A z tej części Pomorskiego, gdzie mamy Czytelników, choćby w Chojnicach - 10 punktów.
Możecie też w dniach zbiórki podejść do sklepu, kupić jedzenie i włożyć je do oznaczonych koszyków. Mile widziane są: mąka, olej, przetwory mięsne, warzywne i owocowe oraz słodycze.
To dla nich
Żywność zbierana podczas akcji Wielkanocnej, Świątecznej, Podziel się Posiłkiem i innych lokalnych (to rocznie niemal dwa tysiące ton żywności) trafia później przez banki do 3800 organizacji i instytucji społecznych (m.in. jadłodajni, świetlic środowiskowych, noclegowni i domów dla bezdomnych, ośrodków wychowawczych, hospicjów czy domów dziecka.
Nie szanujemy
Banki Żywności również edukują nas poprzez różne akcje. Dzięki nim nasza świadomość o tym, ile jedzenia marnujemy rośnie. Zaczynamy to zauważać i dane z roku na rok są lepsze. Jednak nadal mamy nad czym pracować. A dokładniej, jak podaje CBOS, co czwarty Polak wyrzucił jedzenie w ciągu ostatnich 7 dni. Robią to częściej osoby zamożne.
Marnujemy głównie: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.) i owoce (27 proc.) - wynika z ostatniego badania MillwardBrown 2016 dla Federacji Polskich Banków Żywności.
Dlaczego wyrzucamy żywność? Najczęściej, bo przegapiliśmy termin przydatności do spożycia (38 proc.), zrobiliśmy zbyt duże zakupy (15 proc.) i zbyt duże porcje posiłków (13 proc.).