Składniki:
- 1 opakowanie (450-500 g) mrożonego zielonego groszku
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mały kawałek (ok. 5 cm) białej części pora
- 2 ziemniaki
- 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 duża razowa bułka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Zupa dla wielu osób to podstawa dobrego obiadu. Dzisiaj nasza Czytelniczka Aleksandra proponuje krem z zielonego groszku. Smaczny i przede wszystkim szybki w wykonaniu. A jak smakuje! Zapraszamy Was do kuchni i gotujemy.
Przygotowanie:
- Najpierw podgrzewamy bulion, a gdy się zagotuje, to wrzucamy do niego marchewkę, pietruszkę, seler i por.
- Po upływie około 10 minut dorzucamy jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa gotujemy jeszcze przez około 15 minut, po czym dodajemy groszek i gotujemy do momentu, aż zmięknie.
- Tak przygotowaną zupę miksujemy dokładnie blenderem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Krem podajemy z grzankami razowymi. Jak je przygotować?
- Wystarczy bułkę razową pokroić w małe kosteczki i podsmażyć na suchej patelni do momentu, aż będzie chrupka.
- Dopuszczalne jest również dodanie śmietany, jednak ja w tym przypadku z niej zrezygnowałam. Można także dodać jogurt naturalny. Wszystko zależy od naszych upodobań.
Przepis nadesłała
nasza Czytelniczka Magda
Lubicie gotować? Chcecie podzielić się swoimi pomysłami? Przesyłajcie je do nas na mail: kuchnia@gazetalubuska.pl
Zaglądajcie również na nasz serwis kulinarny: