Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Bakłażan jak pocztówka z wakacji

Życie ze smakiem. Bakłażan jak pocztówka z wakacji  Fot. Karolina Dudek
Karolina Dudek

Wakacyjne bakłażany z papryką, pomidorami i oliwkami - palce lizać. Te smaki wakacji będziemy pamiętać przez cały rok, a może i całe życie...

Spędzając wakacje na południu Francji, z pewnością skosztujecie ratatouille, jednogarnkowego gulaszu z letnich warzyw: bakłażanów, cukinii, papryki i pomidorów. Gdy będziecie mieli okazję dotrzeć na obcas włoskiego buta, zapytajcie o parmigianę- pieczone bakłażany w pomidorowym sosie pod skorupką z sera dojrzewającego. Jeśli zdecydujecie się na odpoczynek w Grecji, z pewnością uwiedzie was smak mussaki- zapiekanki z bakłażanów i mielonego mięsa w sosie pomidorowym, ukrytych pod kremowym beszamelem.

Te potrawy łączy, nasączony do granic przyzwoitości oliwą z oliwek, upieczony bakłażan i pomidory duszone z dodatkiem czosnku i ziół. Bakłażany, jeśli występują na talerzu samotnie, mogą być nieco mdłe, ale z pomidorami, pieczoną papryką, oliwkami i serem to już najwyższa kulinarna liga. Smak wakacji nad Morzem Śródziemnym zamknięty w jednym prostym daniu. Esencjonalnym i lekkim.

Jeśli podróżujecie tylko palcem po mapie, wciąż możecie wyruszyć na południe, nie opuszczając nawet własnej kuchni. Wystarczy, że zrobicie to danie. Smacznego lata!

Wakacyjne bakłażany z papryką, pomidorami i oliwkami
2 małe bakłażany
2 czerwone papryki,
2 duże dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
1 cebula
garść oliwek kalamata
50 gramów fety
5 łyżek oliwy z oliwek
natka pietruszki
łyżeczka suszonego oregano,
pół łyżeczki ostrej papryki
sok z połówki cytryny
łyżeczka cukru,
sól, pieprz

Przygotowanie:
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż i ponacinać w krateczkę tak, by nie uszkodzić skórki. Posolić. Po 20 min ręcznikiem papierowym odsączyć sok, który się na nich wytrąci. Jeszcze odrobinę posolić i usmażyć bakłażany na sporej ilości oliwy z oliwek z ząbkiem czosnku z obu stron. Gdy się dobrze zarumienią, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni i również na oliwie - usmażyć pokrojone w kostkę: papryki, cebulę i pomidory. Przyprawić rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, ostrą papryką, solą, pieprzem i cukrem. Dusić kilka minut aż warzywa będą miękkie, ale się nie rozpadną. Dodać oliwki bez pestek. Gorące warzywa ułożyć na bakłażanach. Posypać pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki. Podawać solo, z ryżem lub bagietką.

Karolina Dudek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.