Przepis na tę cukinię dostałam od pewnej bardzo mi drogiej, dużo ode mnie starszej i mądrzejszej kobiety. Gdyby nie ona, byłaby to pewnie zwykła cukinia w occie z curry, a tak - mówię na nią z namaszczeniem „cukinia Reni”, wszak to jej udaje się ona najsmaczniejsza.
Co znamienne, Renia dostała ten przepis od pewnej nieco zdziwaczałej emerytowanej lekarki i mówiła na ten przysmak „cukinia pani doktor”. Nazwisko pomińmy. Grunt, że przepis przechodzi z rąk do rąk, a cukinia ze słoiczka na słoik zyskuje nowe imię w każdym domu.
Kto zasmakował jej u mnie - mówi z kolei, że to „cukinia Karoli”. Widać, że smak ten daje się zapamiętać. Jest na tyle wyrazisty, że kto raz spróbuje, pamięta, u kogo jadł to po raz pierwszy.
I tak oto, stosując się od poniższego przepisu, którym dzielę się z Państwem z wielką przyjemnością i poczuciem, że uchylam rąbka tajemnicy świata, można zostać mistrzem lub mistrzynią słonych przetworów. Łatwo i szybko - bo rzecz to jest w wykonaniu banalna. Warto zrobić cukinii więcej i rozdawać ją najbliższym w prezencie. Daję więcej niż słowo niedoszłego harcerza, że obdarowani takim słoiczkiem, któregoś dnia zadzwonią i zapytają, o przepis na tę waszą (!) cukinię.
Sezon cukiniowy w pełni, więc z pozdrowieniami dla Reni, apeluję - róbcie przetwory.
Cukinia z curry w occie
Cukinia:
2,5 kg młodej cukinii (ma miękką skórkę i nie trzeba jej obierać) umyć i pokroić w półtalarki.
Wrzucić do dużej miski, dodać 3-4 cebule pokrojone w piórka, zasypać 2 stołowymi łyżkami soli, odstawić na godzinę, aż warzywa puszczą sok
Zalewa:
W garnku zagotować:
- 2 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki octu.
Przyprawy:
Dokładnie wymieszać:
- 2 łyżeczki świeżego posiekanego koperku,
- 4 ząbki posiekanego czosnku,
- 2 łyżeczki białej gorczycy,
- 2 łyżeczki curry,
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki.
Cukinię z cebulą zalać gorącą zalewą, zagotować, przełożyć do słoików i lekko wymieszać z czubatą łyżeczką mieszkanki przypraw. W razie potrzeby uzupełnić zalewą. Zakręcone słoiki pasteryzować ok. 15 min.