Magdalena Domańska-Smoleń

Życie ze smakiem: Drożdżowe jak u Babci

Życie ze smakiem: Drożdżowe jak u Babci
Magdalena Domańska-Smoleń

Wielki kremowy kaflowy piec stał w rogu kuchni. Serce domu, na którym moja babcia Helena przygotowywała proziaki, czyli pyszne bułki na sodzie i podpiekała ciasto pierogowe. Okrągłe placki parzyły mnie w ręce, ale najlepsze były właśnie takie gorące. W latach 80. brakowało nam wszystkiego, więc niedzielne, proste ciasto drożdżowe, pieczone w tym wielkim piecu kaflowym, to był prawdziwy rarytas.

Do dziś nie wiem, w czym tkwił jego sekret. Czy to spracowana ręka babci, która długo i powoli zagniatała drożdżowe, czy to może ten piec kaflowy tak wyśmienicie wypiekał to ciasto? Pachniało w całym domu! Placek, jeszcze taki gorący, znikał w okamgnieniu.

Nie zdążyłam podpytać babci o przepis. Wielki piec kaflowy zastąpiła nowoczesna kuchnia, a proste drożdżowe ciasta - wymyślne desery. Jednak od czasu do czasu mam ochotę sięgnąć po zwykłe drożdżowe i chociaż przez chwile poczuć się jak wtedy, kiedy miałam osiem lat. I chyba nie tylko ja, bo nasi Czytelnicy też chętnie wracają do smaków dzieciństwa. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na proste ciasto drożdżowe. Jak u babci.

Ciasto drożdżowe z masą kakaową jak u babci

Składniki :

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać ciepłe, ale nie gorące mleko, 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, roztrzepane jajko, masło, sól, wodę, pozostały cukier. Zagnieść ciasto i długo je wyrabiać. Im dłużej - tym lepiej.

Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Potem ponownie zagnieść. Żółtka, cukier i kakao dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i posmarować je masą kakaową. Zawinąć jak roladę, posmarowaną częścią do środka. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec od 50 do 60 minut. Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Przepisem podzieliła się Patrycja Fudalewska-Jasińska

Magdalena Domańska-Smoleń

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.