Lubię dynię pod każdą postacią! Pieczoną, smażoną, krojoną. W sałatkach, pastach, gulaszach. Dziś proponuję Wam zupę z pieczonej dyni.
Zupa z pieczonej dyni z kalafiorowym ryżem
Składniki:
- 1 kg dynia hokkaido
- 2 białe cebule
- 1 łyżeczka przyprawy baharat
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron (może być też rzepakowy lub słonecznikowy)
- 800 ml bulionu warzywnego lub wody
- 200 g ugotowanej soczewicy (czarna beluga, zielona lub brązowa)
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz (świetnie sprawdza się też chili zamiast pieprzu)
Kalafiorowy ryż:
- 1 średni kalafior
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- ½ łyżeczki przyprawy baharat
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190°C (grzanie góra i dół). Przygotuj płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój w półksiężyce i zdejmij skórkę (dynię hokkaido możesz jeść ze skórką, ale ja osobiście zawsze ją obieram). Wyłóż plastry na blasze. Cebule obierz i pokrój w grube na 1 cm plastry, ułóż między dyniami. Całość solidnie posól, posyp przyprawą i pieprzem i natrzyj olejem, najlepiej za pomocą dłoni. Wstaw warzywa na 30 minut do piekarnika.
Soczewicę wymieszaj z posiekaną drobno natką pietruszki.
W międzyczasie przygotuj „ryż”. Kalafior zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na sicie i posól, by warzywo puściło sok. Odstaw na 10-15 minut. Następnie odciśnij z nadmiaru soku i usmaż na lekko złoty kolor na dużej patelni. Smaż „ryż” szybko na dużym ogniu, tak by kalafiory był bardziej rumiany i podsmażony niż ugotowany. Dopraw baharat.
Upieczone jarzyny zagotuj z bulionem i zmiksuj na kremową zupę.
Gorącą zupę podawaj z pietruszkową soczewicą i kalafiorowym ryżem. Smacznego!