Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Dynia jest pyszna w każdej postaci

Życie ze smakiem. Dynia jest pyszna w każdej postaci
Dominika Wójciak

Lubię dynię pod każdą postacią! Pieczoną, smażoną, krojoną. W sałatkach, pastach, gulaszach. Dziś proponuję Wam zupę z pieczonej dyni.

Zupa z pieczonej dyni z kalafiorowym ryżem

Składniki:

Kalafiorowy ryż:

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190°C (grzanie góra i dół). Przygotuj płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój w półksiężyce i zdejmij skórkę (dynię hokkaido możesz jeść ze skórką, ale ja osobiście zawsze ją obieram). Wyłóż plastry na blasze. Cebule obierz i pokrój w grube na 1 cm plastry, ułóż między dyniami. Całość solidnie posól, posyp przyprawą i pieprzem i natrzyj olejem, najlepiej za pomocą dłoni. Wstaw warzywa na 30 minut do piekarnika.

Soczewicę wymieszaj z posiekaną drobno natką pietruszki.

W międzyczasie przygotuj „ryż”. Kalafior zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na sicie i posól, by warzywo puściło sok. Odstaw na 10-15 minut. Następnie odciśnij z nadmiaru soku i usmaż na lekko złoty kolor na dużej patelni. Smaż „ryż” szybko na dużym ogniu, tak by kalafiory był bardziej rumiany i podsmażony niż ugotowany. Dopraw baharat.

Upieczone jarzyny zagotuj z bulionem i zmiksuj na kremową zupę.

Gorącą zupę podawaj z pietruszkową soczewicą i kalafiorowym ryżem. Smacznego!

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.