Życie ze smakiem. Placuszki z kapusty - okonomiyaki [PRZEPIS]
Okonomiyaki to najzwyczajniej w świecie bardzo proste w wykonaniu placki z poszatkowanej białej kapusty. Swoją wdzięczną nazwę zawdzięczają japońskiemu rodowodowi, ale niech cię to nie prowadzi od razu do sklepu z azjatycką żywnością, bo można je przyrządzić ze składników, których na co dzień używasz w swojej kuchni.
Kapusty w plackach ma być sporo, to ona jest tu głównym bohaterem. Ma być jędrna i chrupiąca, a więc placuszki musisz smażyć stosunkowo krótko, dlatego ciasto składa się z dużej ilości jajek i niewielkiej ilości mąki. W oryginale używa się do nich także glonów, najczęściej wakame, ale jako że nie każdy je lubi, proponuję dziś wykorzystać szpinak albo liście buraków. Dzięki temu w przepisie użyjesz wyłącznie rodzimych produktów.
Okonomiyaki (4 porcje)
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 dymka,
- 4 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- ½ łyżeczki przecieru z polskich pomidorów,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Kapustę obierz z zewnętrznych liści i umyj. Poszatkuj na mandolinie lub drobno posiekaj. Wymieszaj z octem i ½ łyżeczki soli i odstaw, by kapusta nieco zmiękła.
Dymkę posiekaj. W dużej misce rozbełtaj jajka z mąką. Dodaj dymkę i odciśniętą z nadmiaru soku kapustę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni posmarowanej cienką warstwą oleju smaż niewielkie placuszki po 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
Jogurt rozmieszaj z przecierem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem. Ciepłe placuszki podawaj z sosem. Smacznego!