
Do lamusa odeszły już czasy, gdy na imprezach (zwłaszcza sylwestrowych) królowały nieśmiertelne sałatki jarzynowe, jaja w majonezie i zimne nóżki pod „setkę”. Dziś w dobrym tonie jest podać efektowne przekąski i lekkie sałatki. Zobaczcie dwie propozycje naszych Czytelników.
Kolorowe tapasSkładniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego, najlepiej prostokątnego, 1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette, 1 żółta oraz 1 czerwona papryka, 1 duża cebula, pęczek natki pietruszki lub kolendry, przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie chili do smaku
Nagrzać piekarnik do około 200 stopni Celsjusza - zależnie od wskazówek producenta ciasta francuskiego.
Zamrożone ciasto odmrozić. Na powierzchni surowego ciasta rozsmarować cienką warstwę serka. Przełożyć ciasto razem z papierem na dużą, płaską blaszkę.
Cebulę i oczyszczone z nasion #papryki pokroić w drobną kostkę. Całą powierzchnię posypać równomiernie posiekanymi kolorowymi warzywami, cebulą i paprykami. Doprawić całość solą, pieprzem oraz ewentualnie chili, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić.
Po upieczeniu pokroić je najpierw w kwadraty, a następnie - krojąc kwadraty po przekątnej - w trójkąty. Posypać posiekaną natką pietruszki i ułożyć na tacy. Kolorowa przekąska gotowa! Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w wersji łagodnej lub pikantnej. Dla większej liczby osób można ją podzielić na jeszcze mniejsze trójkąty. Dla urozmaicenia warto również posypać całość przed upieczeniem pestkami dyni, słonecznika lub sezamu.
Przepisem podzieliła się Violetta Grzelka
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem
Składniki :
1 woreczek ryżu, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1/2 puszki ananasa w lekkim syropie (lub 1 mała puszka), 1/2 puszki kukurydzy #(lub 1 mała puszka), 2 łyżki majonezu light, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W dużej misce wymieszać ugotowany i przestudzony ryż, odsączoną kukurydzę, tuńczyka i pokrojonego na kawałki ananasa.
Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Przepisem podzieliła się Ewa Lenczyk-Chmielarska