Kiedy pogoda bawi się z nami w ciepło-zimno, a na straganach piętrzą się rumiane jabłka i śliwki, jest tylko jeden przepis, który mam ochotę Państwu polecić.
Ciasto bez ciasta alias owoce pod kruszonką, nazywane z angielskiego crumble najlepiej smakują właśnie o tej porze roku - na babie lato. Sparafrazowałabym wręcz na tę okazję Niemena i zaśpiewała, że to „crumblami jesień się zaczyna”.
Idealne są wtedy, gdy nieprzyzwoicie gorące owoce i rozpadają się i puszczają sok, który przypieka się na brzegach naczynia, kruszonka jest złocista i chrupiąca, a całość wieńczy gałka waniliowych lodów. Połączenie ciepłego i zimnego to jest właśnie to, co wynosi ten deser na wyżyny. To jest to coś, czemu nie można się oprzeć. To jest eksplozja smaku i kulinarnej rozkoszy.
Deser robi się banalnie prosto. Crumble są wybawieniem dla tych łasuchów, którzy, podobnie jak ja, nie czują się najmocniejsi w pieczeniu ciast. Ten etap pomijamy. Do wysmarowanych masłem żaroodpornych kokilek lub jednego większego naczynia wrzucamy surowe, pozbawione pestek, owoce. Śliwki we wszystkich dostępnych odmianach i jabłka są najlepsze. Śliwki wystarczy pociąć na połówki a jabłka w dużą kostkę. Jeśli macie maliny lub jagody - wrzućcie je śmiało. Zimą deser robię z owoców mrożonych, albo z jabłek z dodatkiem żurawiny lub rodzynek. Też jest bosko.
Śliwkowe crumble pod kruszonką z migdałami i lodami
Składniki na 4-6 porcji:
- 16 śliwek,
- 2-3 kwaśne jabłka,
- 50 ml śliwowicy lub wiśniówki,
- łyżka miodu.
Kruszonka:
- ¾ szklanki płatków migdałowych,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki otrębów lub drobnych płatków owsianych,
- 150 g masła,
- pół szklanki cukru brązowego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- duża szczypta sody,
- szczypta soli, lody waniliowe.
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na połówki lub ćwiartki. W misce wymieszać owoce z miodem i alkoholem. Nakładać do wysmarowanych masłem żaroodpornych kokilek.Przygotować kruszonkę. Wymieszać masło, cukier, mąkę, otręby, migdały, cynamon, sól i sodę. Ma powstać kula kruszącego się ciasta. Pokryć nim nierównomiernie każdą porcję owoców. Deser zapiekać w 185 st C. przez ok. 20 minut. Podawać jeszcze ciepły z gałką lodów.