Katarzyna Kachel

Dominika promuje to, co zdrowe. I zdrowy rozsądek

Dominika promuje to, co zdrowe. I zdrowy rozsądek              Fot. Fot. Agnieszka Rzymek
Katarzyna Kachel

Jedzenie zdrowe musi być smaczne i różnorodne - mówi Dominika Wójciak, autorka książek kucharskich i nasza felietonistka. Jej najmłodsze dziecko „Prosto, pysznie, do pudełka” już w księgarniach.

Co nosiłaś w pudełku do szkoły?
Była to kanapka, czasami drożdżówka upieczona przez mamę. Pod koniec podstawówki zamieniłam kanapki na jogurt i jabłko.

Śniadanie przed lekcjami było obowiązkowe?
Obowiązkowe i wspólne, co wynikało z organizacji kuchni przez mamę. Nigdy nie pytała każdej z nas osobno, a mam trzy siostry, co byśmy chciały zjeść. Dostawałyśmy zupę mleczną, bułkę z kakao czy corn flakesy i nie było dyskusji.

To wtedy rodziła się twoja filozofia, że kiedy jesz, skupiasz się absolutnie na tej czynności.
Nie myślałam wówczas o jedzeniu w jakiś filozoficzny sposób. Byłam wszystkożerna i karnie pochłaniałam to, co mi podano na talerzu.

Twoja mama planowała posiłki czy były spontaniczne?
Pracowała zawodowo co drugi dzień i w tym wolnym skrupulatnie planowała, co ugotować tak, byśmy mogły sobie to odgrzać.

W dalszej części tekstu:

  • Jakie rady dla swoich czytelników zamieszcza w swojej książce Dominika Wójciak?
  • Jaką zasadę w przygotowaniu posiłków stosuje autorka książki?
  • W jaki sposób można zastąpić mięso?
Pozostało jeszcze 76% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Katarzyna Kachel

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.