Jajo, symbol życia wiecznego, jest bardzo cennym produktem, ponieważ zawiera dużo tzw. białka bazowego
Na polskim rynku dostępne są jaja różnych gatunków ptaków, w tym przepiórek, kaczek, strusi oraz gęsi. Najbardziej popularne; jaja kurze są tradycyjnym symbolem świąt.
Jajo kurze, jest jednym z najlepszych i najbardziej wartościowych produktów spożywczych.
Cenna zawartość
Zawiera: proteiny, prawie wszystkie witaminy (z wyjątkiem witaminy C), karotenoidy, cholinę, niacynę, lecytynę oraz cynk, wapń, fosfor, żelazo, selen i jod. Ponadto, białko jaja ma optymalny dla człowieka skład aminokwasów i jest pożądanym budulcem organizmu. Jajo, jest więc produktem o wysokiej wartości spożywczej.
- Białko, które jest w jajku można uznać za białko wzrostowe, czyli takie, które uznawane jest za bazowe, stuprocentowe, do którego odnosi się inne białka zawarte na przykład w mięsie lub w produktach roślinnych - przyznaje dietetyczka Szpitala Uniwersyteckiego nr 2 im. dr. Jana Biziela w Bydgoszczy. - Cenne substancje odżywcze zawarte są również w żółtku. Ale, wielu ludzi uważa, że zawiera ono również substancje niekorzystne dla organizmu np. cholesterol.
Warto jednak wyjaśnić, że większość cholesterolu produkowana jest przez wątrobę. Ponadto, żółtko jaja zawiera lecytynę, która jest niezbędnym składnikiem błon komórkowych, korzystnie wpływa na metabolizm oraz wspomaga układ nerwowy.
Kilka jaj w tygodniu
Istnieją na świecie różne szkoły, niektórzy dietetycy twierdzą, że można zjeść jedynie dwa jajka tygodniowo. Ale, według Światowej Organizacji Zdrowia dopuszcza się spożycie nawet 10 jaj tygodniowo.
Ptasie jaja mają różny skład, zależny od gatunku i pobieranego pokarmu. Uważa się, że np. jaja przepiórcze są bardziej wartościowe od kurzych. Zawierają one nieco więcej żelaza, miedzi, witamin z grupy B i mają mniej cholesterolu. Niekiedy można kupić w sklepach także jaja kacze i gęsie. Są one bardziej ciężkostrawne. Na rynku dostępne są też jaja strusie.
Warto wiedzieć w jaki sposób można sprawdzić czy jajo jest świeże – należy włożyć je do szklanki z woda. Świeże utonie, stare (które ma w sobie dużo powietrza) obróci się i będzie utrzymywało się tuż pod powierzchnią wody.
Kody na skorupce
Znakowanie jaj musi być zgodne z unijnymi i polskimi przepisami. Kod, który jest umieszczany na skorupce jaja składa się z kilku symboli: pierwsza cyfra jest dla konsumenta najważniejsza, ponieważ określa z jakiego rodzaju fermy jajo pochodzi. I tak: „0” - to chów ekologiczny, „1” - chów na wolnym wybiegu, „2” - ściółkowy, „3” - klatkowy.
Ceny zależą m.in. rodzaju fermy. Najtańsze s ą jaja pochodzące z chowu klatkowego, najdroższe te z chowu ekologicznego. W hurcie za jajko płaci się od 40 do 80 gr. W detalu, za jajko z uznanej, ekologicznej fermy, można zapłacić nawet złotówkę.