Jesienne przepisy Dominiki Wójciak
Zobaczcie przepisy na korzenne, dyniowe latte z syropem klonowym, sałatkę z pieczoną dynią oraz cezara na listkach brukselki z chrupiącą grzanką i jakiem przepiórczym.
Korzenne, dyniowe latte z syropem klonowym
Składniki: 4 łyżki puree z upieczonej lub ugotowanej dyni, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta przyprawy do piernika, 2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem), 500 ml mleka, 2 mocne espresso, szczypta przyprawy korzennej lub cynamonu do posypania
Przygotowanie: Puree z dyni podgrzej z solidną porcją pieprzu, przyprawą i syropem klonowym. Mleko podgrzej i spień. Odstaw pianę do ustabilizowania, a mleko przelej do dyniowego puree. Doprowadź wszystko do pożądanej temperatury (polecam dosyć gorące) i przelej do szklanki. Na wierzchu wyłóż warstwę mlecznej piany. Powoli wlej gorące espresso, warstwa piany sprawi, że kawa ładnie oddzieli od reszty. Miejsce po wlewaniu kawy przykryj pianą, a gotową kawę posyp cynamonem lub przyprawą korzenną.
Sałatka z pieczoną dynią i śliwkami w occie
Składniki: 400 g dyni (najlepiej odmiany hokkaido), 12 plastrów szynki sezonowanej (można zastąpić chudym boczkiem), 16 połówek śliwek w occie, 4 garście rukoli, 4 garście młodego szpinaku, 40 g płatków parmezanu, 2 łyżki pestek dyni
sok z ½ cytryny, sok z ½ pomarańczy, 1 łyżka miodu, 2 łyżki marynaty ze śliwek, ¼ szklanki oleju z pestek dyni + 2 łyżki do pieczenia dyni (można zastąpić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia), sól, świeżo mielony, czarny pieprz
Przygotowanie: Dynię pokrój w plastry, posmaruj 2 łyżkami oleju, posól i popieprz. Piecz w 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Plastry szynki lub boczku podpiecz na suchej patelni na chrupiąco. Szpinak i rukolę umyj, wysusz i rozłóż do miseczek równe porcje. Na sałacie ułóż śliwki, plastry upieczonej dyni i skrop całość dresingiem powstałym ze zmieszania soku z cytrusów z miodem, marynatą śliwkową, olejem z pestek dyni i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu każdej sałaty ułóż chipsy z szynki i płatki parmezanu, wszystko posyp podprażonymi pestkami dyni. Podawaj od razu.
Cezar na listkach brukselki z chrupiącą grzanką i jakiem przepiórczym
Składniki: 300 g brukselki, 30 g płatków parmezanu, 6 jaj przepiórczych, 2 kromki bagietki, 1 łyżka oliwy do posmarowania grzanek, 1 łyżka oleju, świeżo mielony, czarny pieprz
Sos: 15 g startego parmezanu, 1 łyżka kaparów, 2 fileciki anchois , 1 mały ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 2 łyżki jogurtu greckiego 10% tłuszczu
Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu zmiksuj blenderem. Brukselki umyj, wytnij głąby brukselek i wyodrębnij pojedyncze listki. Zblanszuj listki przez 2 minuty w osolonym wrzątku po czym przełóż je do miski z wodą i kostkami lodu. Listki dokładnie osusz (np. w suszarce do sałaty). Kromki bagietki skrop oliwa i podpiecz w piekarniku lub opiecz na patelni na chrupiąco. Jaja przepiórcze usmaż na rozgrzanym oleju, tak, by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Osuszone listki brukselki delikatnie wymieszaj z sosem. Na listkach ułóż przepiórcze jaja i połamane kromki bagietki, całość posyp płatkami parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.