Karp po prostu
Podawany w naszej rodzinie na Wigilię karp smażony według przepisu cioci Basi, który dostała od babci, je już kolejne pokolenie. Tak przygotowany karp jest bardzo smaczny i lekko chrupiący.
Karp po prostu
Składniki: karp, cebula (wagowo tyle ile karpia), mleko, bułka tarta, jajka, mąka, sól, pieprz
Przygotowanie:Z karpia, najlepiej zatorskiego, usuwamy wszystkie łuski. Przed przygotowaniem dobrze jest go zamrozić. Na dwa dni przed Wigilią trzeba wyciągnąć rybę z zamrażalnika i rozmrozić.
Pokroić karpia na dzwonki, cebulę pokroić na plastry. Każdy kawałek ryby dokładnie obłożyć cebulą, także w środku dzwonka. Odstawić do zimnego miejsca na minimum 24 godziny. W Wigilię wyciągnąć kawałki ryby z cebuli, włożyć do miski i zalać mlekiem na około dwie godziny, następnie opłukać wodą, osuszyć, posolić i lekko popieprzyć. Pieprz jest konieczny. Na godzinę odstawić.
Potem panierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na oleju z obu stron.