Turka lub kawa po turecku to znany od XVI wieku sposób parzenia kawy na rozgrzanym piasku. Napój powstaje w specjalnym tygielku, który nosi nazwę turka.
– Ziarna kawy muszą być do tego parzenia zmielone na pył, bardzo drobno – mówi Oleg Kihtan z restauracji „Lwowskie klimaty”, który serwuje tylko taką kawę. – Mieliśmy ekspres ciśnieniowy, ale sprowadziliśmy ten z Ukrainy, bo ta kawa ma o wiele lepszy smak.
Urządzenie jest tak skonstruowane, że zamiast palników ma miejsce na zwykły, kwarcowy piasek. Ten podgrzewa się do wysokiej temperatury i rozgrzewa pojemnik z kawą. Parzenie trwa ok. 15 minut.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień