Rozmowa z Krzysztofem Baraboszem, baristą.
Załóżmy, że kupimy ekspres, najlepiej taki za kilka tysięcy. Mamy gwarancję, że napijemy się w domu porządnej kawy?
Paradoksalnie ważniejszy jest młynek. Od niego zależy, jak drobno i na ile równomiernie zostaną zmielone ziarna. Z dobrze zmieloną kawą poradzi sobie nawet gorszy ekspres. Ale wcale nie trzeba mieć drogiego sprzętu, żeby napić się świetnej kawy. Wystarczą odpowiednie ziarna i znajomość kilku podstawowych zasad.
Pamiętam z dzieciństwa babcię, która ręcznym młynkiem mieliła kawę na cały tydzień. Zapach unosił się w całym domu.
To błąd! Jeśli mamy wcześniej zmieloną kawę, która zdążyła zwietrzeć, nim ją zaparzyliśmy, nawet ekspres za kilkanaście tysięcy złotych nie pomoże. Drobno zmielona kawa traci dwutlenek węgla, który jest nośnikiem aromatu, po 5 minutach. Grubiej zmielona - po 15-20 minutach. Hermetyczne zamknięcie nic tu nie zmieni.
- Ogólnopolski finał ligi baristów już sobotę w Opolu. Zmagania kilkudziesięciu najlepszych zawodników z kraju będzie można śledzić od godz. 12 do 20 w palarni przy ul. Armii Krajowej 35 w Opolu. Wstęp jest bezpłatny.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień