Moda coraz częściej decyduje o tym, co wrzucimy do koszyka podczas zakupów. Straszenie glutenem nic nie da, jeśli na zakupy zabiera się także zdrowy rozsądek.
Dagmara z Bydgoszczy ma 22 lata i w gronie rówieśników wyróżnia się tym, że je pieczywo. - W ich towarzystwie czuję się jak dziwoląg, bo większość z nich przeszła na dietę bezglutenową - opowiada. - Najczęściej nie ma mowy o nietolerancji glutenu - jedna koleżanka ma tylko celiakię, pozostali kierują się wyłącznie modą.
Czasami namawiają ją, by zrezygnowała z jedzenia pieczywa, makaronu. - Tłumaczą mi, że wtedy poczuję się lepiej - opowiada Dagmara. - A dla mnie to tylko moda.
Lepiej zwrócić uwagę na jakość pieczywa! Bo zaburzenia trawienia mogą powodować polepszacze.
- Nie można kierować się modą, ale rozsądkiem - uważa Tomasz Wiśniewski, który 25 lat przepracował w różnych piekarniach (dużych i małych), a od niedawna prowadzi Pracownię Piekarniczą „Pasja” w miejscowości Ośno Drugie (pow. aleksandrowski). - Niewiele jest osób, które rzeczywiście nie tolerują glutenu. Lepiej zwrócić uwagę na jakość pieczywa! Bo zaburzenia trawienia mogą powodować polepszacze, które mają przedłużać świeżość i utrzymanie wilgotności chleba wytwarzanego na dużą skalę. Warto kupować pieczywo produkowane metodą tradycyjną, na zakwasie. Polecam szczególnie to razowe i żytnie.
Wideo: "Chleb żytni jest zdecydowanie najzdrowszy, jeśli chodzi o pieczywo". Ile ma kalorii?
Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active/x-news
Marek Szczygielski, Kujawsko-Pomorski Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych uważa, iż wyścig po wydajność i jak najlepsze parametry przydatne piekarzom (zawartość glutenu, tzw. liczbę opadania) sprawił, że uprawiając zboża w sposób konwencjonalny trzeba stosować sporo środków chemicznych: - One mogą mieć wpływ na zaburzenia trawienne u niektórych osób. Nie warto jednak rezygnować np. z glutenu, jeśli nie ma takich zaleceń lekarskich.
- Nietolerancja glutenu - celiakia - dotyka 1 osobę na 100 - wyjaśnia Grzegorz Nowakowski, dyr. zarządu Instytutu „Polskie Pieczywo”. - Ponadto, w przypadku kilku do kilkunastu osób na 100, może występować również alergia na gluten. Problem ten dotyczy więc pewnej grupy osób, podobnie jak to jest w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych takich produktów jak np. orzechy, soja czy jaja.
Dodaje, że w takich sytuacjach spożywanie produktów zawierających niepożądany składnik nie jest zalecane: - Natomiast zdecydowana większość osób bez obaw może spożywać produkty zwierające gluten. Znajduje się on nie tylko w produktach mącznych, ale także m.in. w wędlinach, przetworach rybnych, mlecznych, słodyczach. W przypadku pieczywa, gluten ułatwia przygotowanie wypieków i gwarantuje ich dobrą jakość. Pozytywnie wpływa też na mikroflorę jelit. Produkty zbożowe są podstawą w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Instytut Żywności i Żywienia wskazuje, że w prawidłowym żywieniu węglowodany pochodzące z produktów zbożowych powinny dostarczać ponad 50 proc. kalorii, w tym produkty z mąk razowych, ze względu na większą zawartość błonnika, witaminy B1 i składników mineralnych.
- Polecam pieczywo żytnie, bo do jego wyrobu stosuje się mąkę ze zboża, które może rosnąć nawet na słabszych glebach, nie potrzebuje wielu nawozów - mówi Adam Mrozik właściciel bydgoskiej „Piekarni Murmiłło”, laureat plebiscytu „Gazety Pomorskiej” - Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. W jego firmie powstaje pieczywo na naturalnym zakwasie.
- W roku 2014 spożycie pieczywa w Polsce wyniosło 47,28 kg na osobę - podaje Grzegorz Nowakowski. - Oznacza to spadek o 4,6 proc. w stosunku do roku poprzedniego oraz utrzymanie tendencji spadkowej, której efektem w ciągu ostatnich 10 lat jest obniżenie spożycia pieczywa o 35,2 proc. Prognozujemy, że w 2015 roku zmniejszy się ono do 45,3 kg/osobę, a tendencja ta - jeśli nie zostaną podjęte (realne) regionalne i ogólnopolskie działania w zakresie współpracy branżowej i promocji pieczywa - utrzyma się również w kolejnym roku.
Spadek może zatrzymać inna moda - na dobry, choć droższy chleb. W internecie jest wiele porad na temat tego, gdzie można go kupić lub przepisów na domowe pieczywo.
- Świadomych klientów przybywa - twierdzi właściciel „Piekarni Murmiłło”.
"Modne" stało się także kupowanie pieczywa z mąki orkiszowej, z samopszy lub płaskurki. - Bo stare odmiany zbóż są lepiej tolerowane przez układ trawienny - mówi Mieczysław Babalski, rolnik ekologiczny z Pokrzydowa (k. Brodnicy).