Krakowski fenomen kulinarny
Krakowianie uwielbiają życie. Żadne inne polskie miasto nie może poszczycić się tak wielką liczbą kawiarni, pubów, klubów z muzyką na żywo oraz pełnych ludzi restauracji z przepysznym jedzeniem.
To fenomen. W efekcie dzisiejszy Kraków jest jak magnes, który przyciąga już nie tylko tysiące turystów z całej Polski, ale także miliony przybyszów z niemal wszystkich zakątków świata. I jest ich z roku na rok coraz więcej. Pewnie nie byłoby tych nieprzebranych tłumów pod Wawelem, gdyby nie wyjątkowe piękno naszego miasta. Prawdą jest jednak również, że same budynki nigdy nie stworzą magicznej atmosfery. Potrzebni są jeszcze ludzie, pełni energii, dumni ze swej historii, ale jednocześnie gościnni i kreatywni. Krakowskie restauracje to być może najlepszy dowód na tę kreatywność. I zapewne powód, dla którego tak wielu gości chce do nas wracać.
A niektórzy wręcz postanowili się tu osiedlić i powalczyć o podniebienia klientów z miejscowymi kucharzami. W efekcie powstała niezwykła, kolorowa, przebogata oferta kulinarna, którą „Dziennik Polski” postanowił ocenić i nagrodzić. Oddajemy Państwu w ręce wydawnictwo podsumowujące nasz plebiscyt „Smaki Krakowa” i pokazujące, jak nasze miasto „oszalało” na punkcie jedzenia. Znajdziecie w nim 27 najlepszych - zdaniem naszych Czytelników i Jury - krakowskich restauracji. Mamy nadzieję, że nasz katalog stanie się dla Was atrakcyjnym przewodnikiem i wstępem do pasjonującej kulinarnej podróży. Smacznego!