Kulinarna uczta z Karolem Okrasą. Mistrz kuchni w Kowalewie Pomorskim
Kilka dni temu Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim odwiedził mistrz kuchni Karol Okrasa. Gospodarz programu „Okrasa łamie przepisy” poprowadził lekcję dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Zanim młodzież przystąpiła do praktycznych zajęć, mistrz kuchni opowiedział uczniom o swoich początkach i kulinarnej pasji. Wśród gości była m.in. Danuta Malecka, wicestarosta powiatu golubsko-dobrzyńskiego.
Inspirujące spotkanie
Fachową pomoc Karolowi Okrasie zapewniły nauczycielki przedmiotów zawodowych – Marta Malinowska i Magdalena Śliwińska.
– Nasze spotkanie rozpoczęliśmy przy kawie. Pan Karol opowiedział młodzieży, jak rozpoczęła się jego kucharska przygoda – tłumaczy Marta Malinowska. – Mówił o swoich szkolnych latach, jakim był uczniem, o praktykach w hotelu Bristol. Opowiedział od czego zaczęła się jego przygoda z gastronomią. Okazuje się, że po prostu zmusiła go do tego sytuacja życiowa i mama go tak pokierowała.
Uczniów interesowały przede wszystkim kulinarne sekrety np. dlaczego w swoich przepisach Okrasa często używa kolendry i limonki? Dowiedzieli się ponadto, że gość lubi w kuchni aromat miodu, ale niekoniecznie desery. Pytali też o chwile zwątpienia i najważniejsze momenty w jego życiu.
– Nasi podopieczni usłyszeli także, że pan Karol inspiruje się w swojej pracy staropolską kuchnią z XIV wieku – dodaje Marta Malinowska. – Nasz gość zdradził nam ponadto kilka kulinarnych tajemnic. Na przykład zaskoczeniem dla wszystkich była informacja o rosole. Okazuje się, że aby poprawić jego smak, należy dodać imbir i limonę. Karol Okrasa okazał się bardzo życzliwym człowiekiem, z wielkim poczuciem humoru. Ponadto profesjonalistą pełnym pasji, z ogromną wiedzą. Gotowanie z nim było dla nas wszystkich wielkim przeżyciem i radością.
Raj dla podniebienia
Po rozmowie młodzi pasjonaci zabrali się do pracy przy kuchennym stole. Wspólnie z Okrasą przygotowali popisowe potrawy. Co znalazło się w menu?
– Jako przystawkę podaliśmy wędzonego łososia na sianie, z komosą i warzywami oraz emulsyjnymi sosami o smaku buraka i natki pietruszki – mówi Marta Malinowska. – Natomiast jako danie główne gęś konfitowaną na puree kalafiorowym z różyczkami z chrupiącego kalafiora, z karmelizowanymi buraczkami oraz sosem z czerwonego wina, goździków i siana, w towarzystwie placuszka z ziemniaka oraz popcornem z kaszy gryczanej. Trzecią potrawą były pierożki z farszem z kaszy i gęsi, okraszone cebulką, która smakowała jak boczek.
Po obfitej uczcie Okrasa porozmawiał z mieszkańcami Kowalewa Pomorskiego i uczniami pozostałych klas. Podczas otwartego spotkania na sali gimnastycznej (bezpłatne wejściówki były do odebrania w sekretariacie szkoły) chętnie pozował do zdjęć i rozdawał autografy. Każdy z uczniów biorących udział w gotowaniu z szefem kuchni dostał książkę z dedykacją. Z kolei gość otrzymał drobne upominki od wicestarosty Danuty Maleckiej i Bogdana Oskwarka, dyrektora Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim.