Piekarze przyznają, że rosnące koszty produkcji pieczywa zmuszają ich do podwyżek cen towaru. Ale znacznie poważniejszym problemem jest fakt, że brakuje piekarzy.
- Z zawodem piekarza wiąże się wiele uciążliwości i młodzi ludzie zdają sobie z tego sprawę - mówi Ryszard Piasecki, właściciel ekologicznej piekarni „Słodka” w Toruniu. - Nie chcą przychodzić do pracy sześć razy w tygodniu, głównie w nocy, dlatego wolą iść zarabiać np. na budowę niż do piekarni. Efekt? Brakuje piekarzy! To jest ogromny problem.
Ukraińcy upieką i jadą dalej
- Sytuacja jest dramatyczna - mówi Marlena Szczęsna, współwłaścicielka piekarni-cukierni Stan-Mar w Czarżu. - Nie dość, że rosną koszty pracy, to nawet nie ma chętnych. Coraz więcej właścicieli piekarni musi wchodzić na produkcję, do pomocy, bo pracowników jest za mało.
Zdaniem Grzegorza Nowakowskiego, dyrektora zarządu Instytutu „Polskie Pieczywo” w tym roku można spodziewać się wzrostu cen pieczywa. Dlaczego? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień