Raźnym krokiem w wiosnę
Ciągłe zmęczenie, brak koncentracji - to może być przesilenie wiosenne.
Wraz nadejściem wiosny wielu z nas zamiast reagować przypływem sił witalnych, odczuwa zmęczenie i znużenie. Często występują też problemy z koncentracją, pogorszenie nastroju czy rozdrażnienie.
- To objawy charakterystyczne dla tzw. zespołu przesilenia wiosennego – tłumaczy Łukasz Sieńczewski, ekspert programu Porcja Pozytywnej Energii. – Jest to związane z gwałtowną zmianą pogody i zwiększoną podatnością na infekcje wirusowe, będące domeną okresu zimowo-wiosennego. Do tego długie zimowe miesiące skutkowały brakiem ruchu, ograniczoną ilością słońca oraz dietą uboższą w witaminy i minerały. Dlatego teraz naszemu organizmowi brakuje energii. Wystarczy jednak wdrożyć kilka prostych rozwiązań, aby móc czerpać radość z nadchodzącej wiosny.
Wystarczą trzy kroki, by przywitać wiosnę z energią.
Po pierwsze: sen to zdrowie. „Zarwane” noce nie sprzyjają dobremu samopoczuciu i zwiększają podatność naszego organizmu na wszelakie infekcje. Ilość snu niezbędna dla pełnej regeneracji organizmu jest kwestią indywidualną, jednak przespanie 8 godzin to absolutne minimum, żeby organizm miał szansę się zregenerować.
Po drugie: więcej ruchu. Systematycznie podejmowana aktywność fizyczna sprzyja poprawie wydolności organizmu, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego (co jest kluczową kwestią w zapobieganiu infekcjom) oraz stymuluje proces wydzielania endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia.
Warto także pamiętać, że sport sprzyja utrzymaniu dobrej sylwetki, co ma szczególne znaczenie właśnie w okresie wiosenno-letnim, gdy „odsłaniamy” więcej ciała. Form aktywności jest mnóstwo. Można biegać, ćwiczyć jogę czy pilates, albo wybrać się na basen. Wiosna to także świetny czas, aby wsiąść na rower.
Po trzecie: zadbaj o zdrową dietę. To kluczowy aspekt dobrego zdrowia i samopoczucia. Po zimie należy zwiększyć w jadłospisie ilość warzyw i owoców. Należy dziennie jeść ich pięć porcji.
Warzywa i owoce powinny być obecne na naszych talerzach każdego dnia, gdyż organizm nie jest w stanie magazynować witamin i składników odżywczych. Warto też pamiętać o różnorodnych źródłach witamin i błonnika i postarać się, aby dieta nie była monotonna. Im więcej kolorów w każdym posiłku, tym lepiej.
Jest to najprostszy sposób zapobiegania niedoborom żywieniowym. Połączenie tych trzech elementów zapewni nam wystarczającą ilość energii i dobrego samopoczucia na wiosnę.