Smakujcie z nami Kraków. Oto najlepsze restauracje w mieście [ZDJĘCIA+WIDEO]
Intrygujące. Takie są wyniki drugiej edycji plebiscytu „Dziennika Polskiego” Smaki Krakowa. Stworzyliśmy kolejny kulinarny przewodnik po 27 lokalach. Możecie z nim nie tylko zwiedzać miasto, ale także poznawać je od kuchni i delektować się nim. Zapraszamy!
Mamy swoje własne gwiazdki Michelin - mówiła podczas gali Smaków Krakowa 2015 Anna Starmach. -I choć przyznajemy je dopiero po raz drugi, widzimy dobrze, że świecą coraz jaśniej. - I mają dużą wartość - dodał Andrzej Chrząstowski. -Bo są przyznawane przede wszystkim przez tych, którzy kochają jeść. Klientów restauracji.
A restauracji jest 27. Najlepsze z najlepszych w swoich kategoriach. - Bo tu nie ma przegranych - zaznaczała Małgorzata Cetera-Bulka. Są różnorodne i spełniają oczekiwania rozmaitych gustów. Pod Wawelem jest bowiem miejsce zarówno na grasicę, podawaną po staropolsku, wyborną dziczyznę, esencjonalną zupę rakową inspirowaną krakowskim przepisem z 1897 roku, jak i ekscentrycznego homara, krabowe szczypce oraz czarny ramen ze śliwkami na śmietanie z matchą.
Są to lokale, które w krajobrazie Krakowa istnieją od kilkunastu lat, jak i całkiem młode okazy, choćby Miodova.
- Szok -nie ukrywała Barbara Juszczak, która odbierała zwycięską patelnię w kategorii Kuchnia polska. -Zaczynamy, mocujemy się, walczymy. Ta nagroda to znak, że przed nami czas, kiedy musimy pokazać, co potrafimy.
Zaskoczona była także ekipa Krako Slow Grill, najsmaczniejsza w Szybkiej Pysze. - Nie wiem nawet co powiedzieć, nie jesteśmy przygotowani. Ale zapraszamy do nas, na grilla przy ulicy Lipowej, tam sobie pogawędzimy przy jedzeniu - zachęcał Pavel Portoyan, Ormianin, który pokazuje krakowianom i turystom prawdziwie kaukaskie smaki.
Wśród najlepszych znalazły się dwa lokale, które nikomu nie oddały pierwszego miejsca: Hamsa [kategoria Kuchnia żydowska i bliskowschodnia] oraz Pimiento Argentino Grill [Kuchnia obu Ameryk]. - To zaszczyt stać na najwyższym podium raz drugi, postaramy się i za rok - obiecywali ich właściciele.
Że rok to bardzo dużo w tak błyskawicznie rozwijającej się branży, jaką jest gastronomia, wiemy zarówno my, jak i nasi Czytelnicy. Nie zdziwiło nas więc, że w tym czasie dały o sobie znać nowe trendy, a miłośnicy kuchni szybko zareagowali na globalne mody. Ważne, że Państwa kulinarna świadomość i obycie nie pozwoliły restauratorom opuścić poprzeczki ani na milimetr. Wierzymy, że nasza druga edycja plebiscytu uchwyciła wszystkie te niuanse i zmiany, które obserwujemy na jedzeniowej mapie miasta.
Nie ukrywamy, wręczyliśmy kilka żółtych kartek, doceniliśmy całkiem nowe miejsca, które nie pojawiły się w ubiegłorocznej edycji. W kuchni azjatyckiej wyróżniliśmy bezpretensjonalny Youmiko Sushi Bar, szef którego przygotowując potrawy japońskie, dba, by składały się z regionalnych produktów. W kuchni polskiej o miano zwycięzcy walczył z kolei lokal Pod Baranem. U nas w plebiscycie całkiem nowy, w Krakowie, znany i ukochany przez poetów, literatów i muzyków, a serwujący tradycyjną polską kuchnię.
Niekwestionowanym mistrzem tegorocznej edycji była Bottiglieria 1881, czyli popularnie rzec można Butelkarnia. Najwyższy laur w kategorii kuchnia autorska tak zaskoczył szefa restauracji, że nie umiał znaleźć słów. - Czuję się jak przed maturą, kiedy, równie jak teraz nie byłem przygotowany - zapewniał Robert Gumuliński.
Maturę zdał, test z dobrego smaku i najwyższego poziomu myślenia o kuchni i gotowaniu - też. Dlatego też w jego ręce poszła kolejna patelnia. Najważniejsza, bo z napisem Grand Prix. -Jest grubo - kręcił z niedowierzaniem głową. -Wiecie Państwo, teraz będzie nam pod górkę -żartował. -Musimy udowodnić, że zasłużyliśmy.
Czy zasłużyli? Sprawdźcie Państwo sami. Oto efekty sporów, a i kompromisów - czyli najlepsi w Smakach Krakowa 2015. Możecie się Państwo z naszym rankingiem nie zgodzić, przyjąć, bądź polemizować. Tyle że najpierw musicie te miejsca sami przetestować. Smacznego!
Ostatecznej weryfikacji dokonała kapituła w składzie:
ANNA STARMACH - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa
ADAM CHRZĄSTOWSKI - szef kuchni krakowskiej restauracji Ed Red
DOMINIKA WÓJCIAK - zwyciężczyni programu kulinarnego MasterChef, autorka książek "Warzywo" i "Kulinarne Opowieści"
ANNA WIERZBICKA - autorka najlepszej recenzji kulinarnej ,,Papryczek 5'' w naszym konkursie
Każdy lokal był oceniany pod kątem smaku, jakości potraw, obsługi, wystroju i atmosfery, ale także stosunku ceny do jakości. Było ostro. Wszak o gustach nie jest łatwo dyskutować. Efekty sporów, a i kompromisów znajdziecie w publikacji Smaki Krakowa 2015
Najlepsze restauracje Krakowa 2015 - Plebiscyt „Dziennika Polskiego”
Grand Prix
Bottiglieria 1881, ul. Bocheńska 5
Kuchnia polska
Zwycięzca:
Miodova Restaurant, ul. Szeroka 3
Laureaci:
Pod Baranem, ul. św. Gertrudy 21
27 Porcji, al. Kasztanowa 1
Kuchnia żydowska i bliskowschodnia
Zwycięzca:
Hamsa ul. Szeroka 2
Laureat:
Klezmer-Hois ul. Szeroka 6
Kuchnia włoska
Zwycięzca:
Mamma Mia, ul. Karmelicka 14
Laureaci:
Aqua e Vino, ul. Wiślna 5/10
Bianca, plac Mariacki 2
Kuchnia francuska i śródziemnomorska
Zwycięzca:
Farina, ul. św. Marka 16
Laureaci:
Destino, ul. Św. Jana 8
Kuchnia azjatycka
Zwycięzca:
Ramen Girl, ul. Krupnicza 9
Laureaci:
Youmiko Sushi Bar, ul. Józefa 2
Edo Fusion, ul. Miodowa
Kuchnia obu Ameryk
Zwycięzca:
Pimiento Argentino Grill, ul. Józefa 26
Laureaci:
Carioca Resto Bar, ul. Krupnicza 6
Alebriche, ul. Karmelicka 56
Kuchnia wegetariańska
Zwycięzca:
WieloPole 3, ul. Wielopole 3
Laureaci:
Karma, ul. Krupnicza 12
Hummusija Amamamusi, ul. Augustiańska 3
Kuchnia autorska
Zwycięzca:
Bottiglieria 1881, ul. Bocheńska 5
Laureaci:
Amarylis, ul. Dietla 60
Szara, Rynek Główny 6
Twój Kucharz, ul. Ślusarska 3
Szybka Pycha
Zwycięzca:
Krako Slow Grill & Pavel Portoyan, ul. Lipowa 6f
Laureaci:
Burgertata, ul. Krupnicza 6
Andrus Food Truck, ul. św. Wawrzyńca 16
Curry up!, ul. Krakowska 29