Tak się robi kawę w Cukierni Staropolska!
Aromat świeżo zaparzonej kawy, wanilii i pieczonego ciasta. Tym od progu wita nas bydgoska cukiernia Staropolska.
Staropolska znana jest mieszkańcom Kujaw i Pomorza przede wszystkim jako cukiernia i piekarnia. Zapach świeżo upieczonego ciasta przyciąga klientów już od 1997 roku.
Sztandarowym produktem firmy są różnorodne drożdżówki wypiekane na miejscu, babeczki, tradycyjne lody i pięknie udekorowane torty. Można tutaj kupić również wiele gatunków chleba powstającego na bazie naturalnego zakwasu. Niewiele osób wie, że Staropolska zajmuje się także wypalaniem ziaren kawy, która dostępna jest w sklepach firmowych.
Do Staropolskiej trafia tylko najlepszy surowiec, obrabiany metodami naturalnymi. Ziarna wypalane są w specjalistycznym piecu, skąd zapakowane wędrują na sklepowe półki. Zespół baristów czuwa nad każdą podawaną gościom filiżanką espresso, latte, czarnej lub białej kawy. Jeden z nich zdradzi nam dzisiaj swój sekret na przygotowanie pysznej kawy bez używania ekspresu ciśnieniowego.
Kawa według przepisu Cukierni Staropolska
składniki:
500 ml wody w temperaturze 95°C
30 gram mielonej kawy
Sposób przygotowania:
Do french pressu wsypujemy 30 gram mielonej kawy i zalewamy równomiernie gorącą wodą. Po 4 minutach odsączamy kawę i nalewamy do filiżanek.