Żydowska zupa babci Zosi
Przepis na żydowską zupę przywiozła z rodzinnej Limanowej moja babcia, mama mamy - Zofia Jurkowska z domu Jasica. Tę samą zupę gotowała jej mama Maria. Potem moja mama Zofia Kowalczyk...

Składniki:
bulion warzywny
pół kilograma grochu Jasiek
ćwierć kg suszonych węgierek
kilka łyżek kwaśnej śmietany
jajko
trzy łyżki mąki
odrobina mleka
sól do smaku
Przygotowanie:
Groch zamoczyć na noc. Następnie ugotować do miękkości w bulionie warzywnym. Osobno ugotować kompot z suszonych śliwek. Kiedy groch będzie miękki, przygotować ciasto na kluski: jajko, trzy łyżki mąki, odrobina mleka i sól do smaku - wszystko wymieszać w kubku. Do gotującego się bulionu z grochem wkładać ciasto łyżką. Kiedy kluski wypłyną, dodać kompot i śliwki. Na koniec zabielić śmietaną i doprawić do smaku.