Zaledwie 40 procent emerytów zamieszkujących województwo śląskie, opolskie i dolnośląskie zadowolonych jest ze swojego poziomu życia – tak wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Grupy Ubezpieczeniowej Europa przez instytut IMAS. Niemal co...
Budowa DTŚ w Gliwicach, w centrum miasta, trwa od ponad roku. Ciężki sprzęt, koparki, betoniarki, dźwigi, silosy, kontenery, potężne zbrojenia gliwiczan już nie dziwią, ale wciąż fascynują. My odwiedziliśmy budowę śródmiejskiego odcinka DTŚ-ki,...
Statystyki zabrzańskiej kardiochirurgii w minionych 30 latach to ponad 34 tys. 362 operowanych dorosłych i dzieci, 932 transplantacje serca, 111 transplantacji płuc oraz kilka transplantacji serca i płuc jednocześnie. - To prawdziwy i trwały...
W tym miejscu będziemy prezentować Śląskie w liczbach. Dziś odcinek 1, czyli Turystyka. Powszechnie przyjęło się sądzić, że nasz region to nie jest dobre miejsce dla turystów. Nie ma u nas morza ani wysokich gór. Po co mieliby tu przyjeżdżać. No...
Z jednym z "Bogów", prof. Marianem Zembalą, chodzimy po Śląskim Centrum Chorób Serca. Śladami Religi. "Bogowie", czyli film o prof. Zbigniewie Relidze, od 10 października w kinach. W roli profesora Tomasz Kot. Ruszamy śladem człowieka, który w...
O Śląsku możemy dużo, mądrze i szybko. Jestem dumny, gdy doceniają Państwo nasze wysiłki w papierowym "Dzienniku Zachodnim" czy internetowym dziennikuzachodnim.pl. W serwisie, do którego dziś Państwa zapraszam, do tych wszystkich cech...
Na dzisiejszym posiedzeniu Komisja Ligi zajmowała się wydarzeniami związanymi z meczem 11. kolejki Ekstraklasy pomiędzy Ruchem Chorzów a Górnikiem Zabrze. Na Ruch została nałożona kara 5 tysięcy złotych za zaniedbania organizacyjne. Jest też...
Schody na rynku w Katowicach: Przebudowa centrum Katowic trwa, a wraz z nią budowa nowego katowickiego rynku. Jeden z trzech jego placów powstaje między dawnym Domem Prasy a DH Zenit. Zobaczcie, jak to miejsce się zmienia.
Gorgonzola to miękki dojrzewający włoski ser pleśniowy. Ten oryginalny wytwarza się od setek lat według tej samej receptury. Swą nazwę wziął od niewielkiego lombardzkiego miasta.
Gazeta Współczesna Plus to internetowa wersja Gazety Współczesnej, którą możesz czytać wygodnie na komputerze, laptopie, tablecie i smartfonie. Kupując abonament otrzymasz dostęp do serwisu bez uciążliwych reklam, rozbudowany o dodatkowe...
REGULAMIN AKCJI PROMOCYJNEJ „Karnety na Targi Pyszna Polska Magdy Gessler 2017”
Orzechy: smaczne, chrupkie, zdrowe, to idealna forma przekąski między posiłkami, ale także doskonały dodatek do dań. Sprawdźcie sami.
W Giszowcu są dwa miejsca z kulturą związane, których ominąć nie sposób, a nawet jeśli, to byłaby to zbyt wielka szkoda. To Gawlikówka i... fryzjer. Oba nierozerwalnie związane z Ewaldem Gawlikiem, malarzem uznawanym za najbardziej dojrzałego...
Tak zdarzały się kryzysy. Nie zawsze wszystko się dobrze układało. Gdy jednak spojrzymy na całą historię siemianowickich harcerzy, widać, że są skazani na sukces.
Siostry Hela Wojciechowska, Krysia Molitor i Marysia Koleczko ze Świerklan grają w babskim kabarecie "Samo-się" już od ponad dwudziestu lat. Czas mija, a pomysłów mają coraz więcej. Tematy same pchają się im w ręce. Scenka z sanatorium....
Poprosiliśmy ich, żeby podzielili się z nami wspomnieniami i przygodami. A te zaczynają się czasem już na samym początku wyprawy, jeszcze przed wejściem do samolotu. Klub Wysokogórski z Jastrzębia-Zdroju obchodzi w tym roku 30 lat działalności.
W 1939 roku podobnie, jak w całej Polsce, tak i w Wodzisławiu Śl. nikt nie miał wątpliwości, że wkrótce wybuchnie wojna. Nie wiedziano tylko kiedy. Spodziewać się jej mogli ci bardziej spostrzegawczy. Bowiem kilka zdarzeń wskazywało, że konflikt...
Dziś będzie mowa o pieprznikach jadalnych, czyli o doskonale wam znanych kurkach. Sezon na nie w pełni. Polecam wyprawę do lasu na grzyby, albo na Stary Kleparz. Kurki mają unikatowy aromat, smak i chrupkość – a gotowanie z ich użyciem to...
Zanim ostatecznie pożegnamy lato, zanim Planty zaczną zachwycać cała feerią kolorowych liści, namawiam do kolorowego gotowania! Dziś w roli głównej pyszna, złocistożółta, chrupiąca, kukurydza w kolbach! Właśnie we wrześniu smakuje najlepiej!...
Jestem wielką zwolenniczką bardzo popularnej ostatnio akcji "JEDZMY JABŁKA". I jedzmy je nie tylko na złość Putinowi, ale też ze względu na ich nieocenione wartości odżywcze i smak, który każdy deser jest w stanie zamienić w ósmy cud świata....
Kto zaliczył już w tym roku grzybobranie ręka do góry! Ja, niestety, podnieść jej nie mogę, nadmiar obowiązków uniemożliwia mi skutecznie wyjazd za miasto.
Lipiec, sierpień to dobry sezon na śluby. Te większe i mniejsze. Tak się składa, że w tym sezonie byłam już na niejednym weselu.
W pracy takiej jak moja trudno o wakacje. Przeważnie na chwilę oddechu mogę sobie pozwolić dopiero wiele tygodni po tym, jak moi najbliżsi wrócą z dalekich i bliskich podróży.
Lekarze i dietetycy amerykańscy zgodnym głosem namawiają do zwiększania spożycia ryb, urozmaicania naszych jadłospisów i zmiany zwyczajów dotyczącej jedzenia u naszych najmłodszych.
Co najbardziej lubię robić podczas wakacji? Leniuchować, czytać zaległe lektury, kąpać się w morzu i oczywiście jeść.
Malinowe, bycze, koktajlowe, wiśniowe – ich odmian jest bardzo wiele i zapewne każdy z was ma swoje ulubione pomidory. Ja lubię łączyć w jednej potrawie różne pomidorowe smaki i kolory, a moja ulubiona potrawa pomidorowa?
W wieku 97 lat zmarł prof. Stanisław Juchnowicz - wybitny architekt i urbanista, Honorowy Obywatel Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa.
Dziennik Zachodni Plus to internetowa wersja Dziennika Zachodniego, którą możesz czytać wygodnie na komputerze, laptopie, tablecie i smartfonie. Kupując abonament otrzymasz dostęp do serwisu bez uciążliwych reklam, rozbudowany o dodatkowe...
Kościół. Monika Rybczyńska, laureatka konkursu na logo Światowych Dni Młodzieży w Krakowie wpadła na pomysł zwycięskiego projektu po modlitwie przy grobie św. Jana Pawła II.
Idealny letni deser? Nie za ciężki, owocowy i szybki w przygotowaniu! I takie są moje receptury!
W tym miejscu znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Jeżeli nie ma tu odpowiedzi na Twoje pytanie, napisz do nas na adres plus@dziennikzachodni.pl
Ostatni dzień roku szkolnego oznacza długo wyczekiwane wakacje dla uczniów i studentów, ale to też początek sezonu urlopowego dla większości z nas.
Ta wiadomość zelektryzowała ostatnimi czasy polskie media, nie tylko te zajmujące się tematyką kulinarną: znany na całym świecie szef kuchni i gospodarz programów kulinarnych Gordon Ramsay odwiedził Kraków.
Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.
© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.